Witam.
Już drugi raz próbowałem rozwiązać ten problem i nie udało się. Znalazłem na różnych forach dwa tematy opisujące ten problem jednak nikt w nich nie odpowiedział.
A więc kiedy próbuję połączyć się z zasobami Windows (widzę je w samba share) wyskakuje okno uwierzytelnienia i nie mam pojęcia co mam wpisać. Próbowałem już wszystkiego co wydawało się sensowne i nic.
Ustawienie Samby i łączenie się z nią z Windowsa było proste, to nie jest, choć u znajomego działa bez żadnego ustawiania.
Będę wdzięczny za pomoc.
Nie mog
Nie konfigurowałem. Chciałem połączyć się testowo z zasobami domyślnie udostępnionymi w Windows.Yampress pisze:A jak skonfigurowałeś na Windowsie zasób?
Nie mam pojęcia jak to się robi na Windows, jestem przekonany, że nic nie trzeba ustawiać, ale nie wiem, nie korzystam z tego systemu już kilka lat.
Nie.Yampress pisze:Czy to udostępniłeś na sambie?
Edycja:
W sumie to nie wiem czemu w tytule napisałem Samba Client, ona nie ma tu raczej nic do rzeczy. Po prostu nie mogę połączyć się z zasobami Windows z powodu uwierzytelnienia.
System Windows na swoje "domyślnie udostępniane zasoby" czyli ADMIN$, C$, D$... wpuści Cię tylko z konta Administratora bądź będącego w grupie Administratorzy. Konto to musi posiadać hasło. Aby dostać się na zasoby "Dokumenty udostępniane" bez hasła musisz mieć włączone konto Gość (w Windows). Bywa, że mimo włączonego konta Gość i tak Windows nie chce wpuścić na ten zasób