Zapasowy serwer

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
w3j

Zapasowy serwer

Post autor: w3j »

Mam pytanie odnośnie zapasowego serwera czy jakiegoś sposobu uchronienia się przed różnego rodzaju awariami.
Ostatnio miałem takie zdarzenie z nagłą utrata prądu i coś się posypało, a na koniec dysk uległ awarii.
W związku z tym mam takie pytanie, czy istnieje możliwość postawić drugi komputer żeby robił identyczną kopię pierwszego?

Obecnie już się zaopatrzyłem w UPS, listwę przepięciową i zrobiłem RAID1 na dwóch dyskach.
Awatar użytkownika
lun
Beginner

Post autor: lun »

W związku z tym mam takie pytanie, czy istnieje możliwość postawić drugi komputer żeby robił identyczną kopię pierwszego?
Zapoznaj się z tematem klastrowania
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Możliwości jest kilka. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo dysku to można postawić RAID1, nie trzeba zaraz drugiej maszyny. Możesz też postawić serwer lustrzany, który będzie Tobie robił okresową kopie danych przyrostowo, chociażby nawet z wykorzystaniem rsynca.

PS. Doczytałem, że postawiłeś już RAID1. Przed awarią dyskową jest to najlepsze rozwiązanie.
Awatar użytkownika
w3j

Tak ale jednak bym chciał postawić jakiś mały komputer do takiej kopii choćby aby się tego nauczyć i zobaczyć jak takie coś się sprawuje nie mam wielu stron aby tak bardzo o nie dbać ale jednak mam, więc jeśli mogę was poprosić o jakieś materiały co i jak sie za to zabrać to był bym bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Jesli to kwestia plików to rsync

http://rsync.samba.org/documentation.html

a jeśli to baza to można replikować. Poszukaj=> "replikacja bazy mysql"
Awatar użytkownika
w3j

Mnie chodzi o kopię bazy MysQL danych ftp i skrzynek mail, a najlepiej coś takiego jak padnie jeden serwer to żeby zapasowy podtrzymywał pracę.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Przecież napisałem o replikacji.

http://osworld.pl/2011/06/28/replikacja-mysql/
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Post autor: Unit »

w3j pisze:... to żeby zapasowy podtrzymywał pracę.
hearbeat + drbd
ODPOWIEDZ