To w końcu jak: działa to ipv6 u mnie, czy nie działa i jak mam to sprawdzić? Dodam, że na Windows ping do swojego własnego adresu ipv6 działa (jest odpowiedź na ping).
Mam tu na myśli komunikację po ipv6 przez lan na razie.
No dobrze, mniejsza z tym, czemu jednak ping na lokalny adres ipv6 na Linuksie nie działa? Chyba powinien działać? Na Windows nie ma problemu. A tutaj jest traktowany nie jak ip tylko jak nieznany tekst.
Uściślijmy trochę, bo widzę, że wiecie więcej ode mnie na ten temat. Szukam odpowiedników następujących poleceń ipv4 zrealizowanych w ipv6 (adres - mam na myśli postać pokazywaną przez ifconfig):
Dodatkowo, chciałbym podawać adresy ipv6 w niektórych programach posiadających gui, np. klient ftp w dolphinie, FileZilla, gftp. Co powinienem wiedzieć aby to zrealizować? Nie wystarczy w miejsce:
Odświeżę wątek. Pod Windowsem to nie zależy od programu. Można podawać ipv6 albo ipv4 i każdy program działa, nie wymagając żadnego przystosowania. To tak samo, jakby ktoś twierdził, że program wymaga przystosowania do tego, żeby można było mu podawać nazwę domeny zamiast ip.
Mam rozumieć, że pod Linuksem każdy jeden program należałoby przepisać od początku tylko po to żeby obsługiwał ipv6? Jeśli tak, to totalna głupota,, porażka i wpadka największa jaka tylko może być.
To jedak zależy od programu w tym sensie, że jeśli jest napisany do dzialania tylko z IPv4 to będzie działał tylko z nim. Oczywiście pewnie większośc programów jest co do metody połączenia transparentna, ale to jednak jest zależne od zastosowanego stosu w kodzie programu. Zresztą z tego co widze to ten wątek nie o tym jest...