Wykrycie nowej karty sieciowej

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
giaur
Member

Wykrycie nowej karty sieciowej

Post autor: giaur »

Witam,

Zalozmy ze mam taka sytuacje. Instalowalem Debiana z wlozona karta sieciowa. Podczas instalacji wykryl karte, karta dziala.

Dolozylem teraz druga karte (inna). Czy jest jakis sposob (polecenie, skrypt), ktore zrobi to co przy instalacji systemu - wykryje jaka to karta. Wiem ze moge zaladowac odpowiedni modul za pomoca modprobe, ale nie znam jego dokladnej nazwy.

I troche inne pytanie. Zalozmy ze mam 2 karty sieciowe, zadne iface nia sa skonfigurowane. W pliku /etc/network/interfaces definiuje eth0 i eth1. Ktorej karcie bedzie odpowiadal eth0, a ktorej eth1 i czy mam na to jakis wplyw?
el_carles
Junior Member

Post autor: el_carles »

giaur pisze:Dolozylem teraz druga karte (inna). Czy jest jakis sposob (polecenie, skrypt), ktore zrobi to co przy instalacji systemu - wykryje jaka to karta.
Wykrywana na pewno już jest:

Kod: Zaznacz cały

$ lspci
Jednak do działania potrzeba sterownika i konfiguracji... a o takim skrypcie który to zrobi nie słyszałem, jednak nie mówię, że nie ma.
giaur pisze:Wiem ze moge zaladowac odpowiedni modul za pomoca modprobe, ale nie znam jego dokladnej nazwy.
Ja też nie, tym bardziej że nawet nie wiem co to za karta ^^
giaur pisze:Zalozmy ze mam 2 karty sieciowe, zadne iface nia sa skonfigurowane. W pliku /etc/network/interfaces definiuje eth0 i eth1. Ktorej karcie bedzie odpowiadal eth0, a ktorej eth1
Dokładnie nie wiem, ale na pewno dmesg będzie przydatne!
giaur pisze:czy mam na to jakis wplyw?
Jeżeli nie spodoba Ci się jak system defaultowo porozstawia interfejsy, możesz je pozmieniać:

---> klik! <---

Pozdrawiam
giaur
Member

Ja też nie, tym bardziej że nawet nie wiem co to za karta ^^
Male niezrozumienie ;-) Chodzi o to, ze instalator wykrywa jaka to karta, nawet ja nie musze wiedziec. I teraz czy jest sposob na zrobienie tego samego po instalacji - zeby system autoamtycznie wykryl karte (Mandriva np wykrywa przy starcie) i zaladowal sterownik do jadra, ewentualnie podal nazwe modulu. Bo jak wiadomo, nazwy modulow bywaja fikusne czasami
el_carles
Junior Member

Post autor: el_carles »

giaur pisze:Male niezrozumienie ]

Jakie niezrozumienie? ^^
el_carles pisze:a o takim skrypcie który to zrobi nie słyszałem, jednak nie mówię, że nie ma.
]//edit[/color]

Wydaje mi się, że o ile ta karta będzie miała wsparcie, to system zrobi to automatycznie. Inaczej może być w przypadku jakiegoś "mało znanego" sprzętu (tutaj mogę się mylić, jednak linux już od dawna jest "plug 'n play").
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Karta na pewno została wykryta. Wpisz

lspci | grep Ethernet
i zobacz, czy masz tam dwie pozycje, czy tylko jedną. Zapewne są tam dwie pozycje, a odpowiedni moduł został automatycznie po starcie załadowany.

Co do nazw to wpisz

dmesg | grep eth
i zobacz, której karcie system dał jaki numer i jeśli chcesz inaczej to el_carles podał Ci link jak to zmienić.
giaur
Member

Ok, ja to wszystko wiem. Tylko chodzi mi o to, czy jest jakis uniwersalny sposob na wykrycie nowego sprzetu. Samo wlozenie nowej karty nie powoduje jeszcze zainstalowania modulu w jadrze - musze dac modconf.

lspci i owszem, pokaze mi co siedzi w gniazdach pci, ale dokladnej nazwy modulu sterownika mi nie poda.
ODPOWIEDZ