Kompilacja jadra z 2.4 na 2.6 esfq, wrr etc

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
TasTas

Kompilacja jadra z 2.4 na 2.6 esfq, wrr etc

Post autor: TasTas »

Witam !
Otoz, mialem debiana woody, upgradenalem go do sargea.. teraz zrobilem to samo do Etch.. no i sie troche posypal.. wczesniej kompilowalem jadro 2.4.X z fajnego opisu znalezionego na niceshaper.jedwabny.net [ bo tego uzywalem do "ciecia" neta ] i wszystko cacy, po upgradzie.. chca mi sie aktualizowac dodatkowo nowe pakiety

Kod: Zaznacz cały

Następujące pakiety zostaną zaktualizowane:
  libapache-mod-php4 libfreetype6 libfreetype6-dev linux-image-2.6.18-4-486
  linux-image-2.6.18-4-k7 php4-common php4-gd samba samba-common smbclient
jadro nadal mam 2.4.29..
Ktos moglby poratowac opisem odnosnie kompilacji jadra 2.6.X z jakimis latami jak wrr,esfq itd? np jak cos takiego
http://www.djgregor.one.pl/body/kernel.php
+stery NVIDI bo komp jest rowniez desktopem..
Poprostu nie orientuje sie ze zmianami, jak apt instalnal to jajko 2.6.18.X to nie moglem wystartowac systemu, jakies problemy z partycjami..
Innymi slowy, potrzebuje jakiegos dobrego opisu o roznicach w modulach, partycjach itd w 2.6.X sam jestem poczatkujacym mozna powiedziec linuxowcem i sobie nie poradze.. pozdrawiam.
btw, moze ktos uzywa czegos lepszego od niceshaper i poleca? Mi w sumie b.db sluzy jak na dsl 4mb na prawie 20osob..

//do kodu używaj tagów code
velmafia
kacper

Post autor: kacper »

Też mam Etch, bardzo chciałem na nim mieć jądro 2.4.x, ot z lenistwa, 2.6.x mam na desktopach a na 2.4.x na serwerach, ale się nie udało (chociaż podobno to możliwe :))
Nie wiem którego niceshapera używasz (ja używam wersji 0.5), a do prawidłowego działania wystarczyła łatka imq i pom na 2.6.21.1 i wszystko ładnie działa :)
TasTas

Sorry za odgrzewanie kotleta.. ale postawilem sobie serv od nowa -> etch przez netinstal..
Linux SGK 2.6.18-4-686 #1 SMP Mon Mar 26 17:17:36 UTC 2007 i686 GNU/Linux
chcialem rekompilowac jadro wg tego opisu..
http://www.djgregor.one.pl/body/kernel.php
wszystko jest OK, patche wszystko poszlo.. ale kompilacja metoda debianowa nie idzie..
make menuconfig dziala natomiast

SGK:/usr/src/linux# make-kpkg configure

exec make -f /usr/share/kernel-package/ruleset/minimal.mk debian
/usr/share/kernel-package/ruleset/misc/version_vars.mk:146: *** Error. The version number 2.6.16.28-IMQ-AB-djgregor VERSION=[2], PATCHLEVEL=[6], SUBLEVEL=[16], EXTRAVERSION=[.28-IMQ-AB-djgregor], iatv=[], LOCALVERSION=[], UTS_RELEASE_VERSION=[], KERNELRELEASE=[2.6.16.28-IMQ-AB-djgregor  ]. is not all lowercase. Since the version ends up in the package name of the kernel image package, this is a Debian policy violation, and the packaging system shall refuse to package the image. . Stop.
Failed to create a ./debian directory: Nie ma takiego pliku ani katalogu at /usr/bin/make-kpkg line 1096.
a np
SGK:/usr/src/linux# make-kpkg kernel-image kernel-headers --initrd --append-to-version -mojkernel --revision 1.0

exec make -f /usr/share/kernel-package/ruleset/minimal.mk debian DEBIAN_REVISION=1.0  APPEND_TO_VERSION=-mojkernel  INITRD=YES
/usr/share/kernel-package/ruleset/misc/version_vars.mk:146: *** Error. The version number 2.6.16.28-IMQ-AB-djgregor-mojkernel VERSION=[2], PATCHLEVEL=[6], SUBLEVEL=[16], EXTRAVERSION=[.28-IMQ-AB-djgregor], iatv=[-mojkernel], LOCALVERSION=[], UTS_RELEASE_VERSION=[], KERNELRELEASE=[2.6.16.28-IMQ-AB-djgregor  ]. is not all lowercase. Since the version ends up in the package name of the kernel image package, this is a Debian policy violation, and the packaging system shall refuse to package the image. . Stop.
Failed to create a ./debian directory: Nie ma takiego pliku ani katalogu at /usr/bin/make-kpkg line 1096.
googlowalem.. ale widzialem tylko 1 osobe z tym samym problemem co ja.. pisala ona na trzepak.pl na forum.. ale nikt nie udzielil pomocy/odpowiedzi.. plz help :)
moze brakuje mi jakichs paczek? w koncu to netinstall..
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

pisze że w nazwie pakietu używasz DU¯YCH znaków co jest niezgodne z polityką debiana.
TasTas

dzieki za odp.. widze ktory patch mi to "zrobil" zaraz pokombinuje :)
ODPOWIEDZ