Window7 i Debian w jednej sieci

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
alucard87

Window7 i Debian w jednej sieci

Post autor: alucard87 »

Sytuacja jest następująca. Na laptopie jest zainstalowany system operacyjny Windows7, na stacjonarnym komputerze zainstalowany jest Debian 5.0.8 (w momencie pisania aktualizuje się do najnowszej wersji Sid). Oba komputery łączą się z internetem przez ruter (DHCP), laptop oczywiście bezprzewodowo, stacjonarny przez kabel i występuje teraz taki problem, że nie mogę w ruterze nic zmienić (skonfigurowany przez dostawcę internetu). Chciałbym zrobić tak, że oba komputery się widzą wzajemnie, mogą przeglądać i przesyłać udostępnione pliki, może nawet zdalny pulpit by się udał?

Z Linuksem mam do czynienia od czasów Fedory Core 6, po drodze bawiłem się kolejnymi edycjami Fedory, Ubuntu, Debianem też, ale nigdy nie potrzebowałem takich ustawień, a jeśli już, to miałem dostęp do rutera, albo łączyłem bezpośrednio kablem (ustawiałem sztywne IP, tworzyłem grupę roboczą, na Linuksie udostępniałem tylko partycje FAT/NTFS i działało).

Czy mogę liczyć na jakieś wytłumaczenie tej sprawy, albo choć linki?
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

O sambie slyszal? O np NoMachine slyszal?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Na routerze musi być włączane przekierowanie (ang. forwarding).
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

Pierwsza najprostsza metoda to zakup routera za jakieś 50 pln i już możesz wszystko konfigurować, z Wi-Fi z 60 zł.
Druga opcja jest taka, że przekierowanie portów jest raczej nie potrzebne bo koledze chodzi chyba o obsługę komputerów z sieci lokalnej - chyba że się mylę.
Do tego co napisali koledzy polecam NFS.
gajosew

Post autor: gajosew »

Moze vncserver. Dziala zarowno pod Windows jak i pod linuxem - to w sprawie zdalnych pulpitow.
Udostępnianie plików - Bastian już napisał.
ODPOWIEDZ