screen nie daje dost

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
arafat

screen nie daje dostępu do konsoli

Post autor: arafat »

Witam.

Mam następujący problem. Zainstalowałem serwer gry minecraft komendą

Kod: Zaznacz cały

screen -S mc java -Xms512M -Xmx2048M -jar craftbukkit.jar nogui
lecz gdy po ponownym włączeniu putty wpiszę

screen -r
to owszem, wróci do starego screena, aczkolwiek nie mam dostępu do konsoli. Nie mogę nic pisać i nie mogę użyć podstawowych skrótów typu CTRL+D żeby wyjść ze screena.

Za pomoc z góry dziękuję.

Pozdrawiam.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Po

screen -r mc
również?
arafat pisze: ...Nie mogę nic pisać i nie mogę użyć podstawowych skrótów typu CTRL+D żeby wyjść ze screena.
Nie możesz pisać bo aktualnie na tym screenie działa proces java. Do wyjścia ze screena bez jego "ubijania" służy skrót Ctrl+A Ctrl+D (domyślnie).
arafat

A jeżeli chcę np. wyłączyć serwer? Jakoś muszę wpisać polecenie stop w aktualnym screenie.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

A masz dostęp do:

man screen
to zajrzyj do podręcznika systemowego wcześniej.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

arafat pisze:A jeżeli chcę np. wyłączyć serwer? Jakoś muszę wpisać polecenie stop w aktualnym screenie.
Na pewno w taki sposób zatrzymuje się ten serwer? Skoro "to coś" działa na javie to należy zakończyć ów proces, czyli po powrocie do screena Ctrl+C i będziesz mógł sobie już pisać do woli.
arafat

mariaczi pisze:Na pewno w taki sposób zatrzymuje się ten serwer? Skoro "to coś" działa na javie to należy zakończyć ów proces, czyli po powrocie do screena Ctrl+C i będziesz mógł sobie już pisać do woli.

Chodzi o to, że gdy uruchomię serwer bez screena to aplikacja uruchamia się i mogę z niej korzystać w putty jak z konsoli. Używając screena osiągam ten sam efekt, aczkolwiek nie mogę już pisać poleceń tak jak w konsoli serwera bez screena.
Aby zatrzymać bezpiecznie serwer muszę użyć polecenia ,,stop'' w konsoli, która dziwnym trafem blokuje się po uruchomieniu serwera przez screena. Boję się wyłączać serwer za pomocą CTRL+C ponieważ jeżeli serwer wyłączy się po chamsku to najprawdopodobniej będzie cofka, a tego nie chcę.

@edit

Ok, nie wiem jak to się stało, ale nagle wszystko zaczęło działać jak powinno. Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ