Konfiguracja PAM i LDAP dla uwierzytelniania ról z PostgreSQL - Lenny

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
gszpetkowski

Konfiguracja PAM i LDAP dla uwierzytelniania ról z PostgreSQL - Lenny

Post autor: gszpetkowski »

Witam.

Jestem w trakcie przygotowywania opisu administrowania PostgreSQL pod Debianem. Aktualna treść jest na stronie http://gszpetkowski.pl/2011/03/administ ... bian-lenny.
W punkcie 6.3 umieściłem opis uwierzytelniania bezpośrednio przez LDAP i działa poprawnie, ale niech mnie ktoś poprawi jak coś jest tam "lamersko zrobione".

Generalnie nigdy nie korzystałem z LDAP, ani PAM i przyznam szczerze, że jeszcze nie do końca to rozumiem i potrzebuję kilku wskazówek "jak to się je", w szczególności interesuje mnie konfiguracja PAM i LDAP dla uwierzytelniania ról z PostgreSQL i jakie korzyści daje stosowanie PAM i LDAP-a.

Dokumentacja PostgreSQL:
http://www.postgresql.org/docs/8.3/stat ... thods.html

Edycja:

Wygląda na to, że w jakimś stopniu udało się także skonfigurować PAM i LDAP. Konieczna była instalacja pakietu libpam-ldap i przejście przez kreator, który w zasadzie posłużył do określenia katalogu LDAP (w wersji 3). W katalogu /etc/pam.d dodałem plik postgresql, który zawiera:

Kod: Zaznacz cały

auth    required        /lib/security/pam_ldap.so
account required        /lib/security/pam_ldap.so
Następnie w HBA dodałem wpis:

Kod: Zaznacz cały

host    all         all         127.0.0.1/32          pam postgresql
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Świetna robota, ale Ty tam opisujesz MigrationTools, aby przenieść systemowe konta do bazy. Tylko, czy konta systemowe nie są czym innym niż konta w bazie?
Poza tym nie wiem czy Ty z nich tak naprawdę korzystasz, bo trzeba to ustawić w /etc/nsswitch.conf - dla kont systemowych. Co do tego, aby PostgreSQL korzystał z LDAP to pewnie dobrze to robisz - w oddzielnym pliku.
ODPOWIEDZ