[+] Fluxbox - wolno dzia

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
toko_k

[+] Fluxbox - wolno działające okna

Post autor: toko_k »

Witam wszystkich forumowiczów.
Mam problem z fluxboksem, mianowicie chodzi o przeciąganie okien. Kursor myszy gdy przeciągam okna idzie płynnie po ekranie. Okna nie nadążają za kursorem (im większe okna tym wolniej się przesuwają), zawsze o jakieś kilka cm. Natomiast gdy "zwinę" okno (tak że na pulpicie będzie sam pasek górny okna), to chodzi jak "szczała".
Dwa dni temu przesiadłem się z Debiana Lenny na Wheezy. Zainstalowałem najpierw z repozytorium X-y i fluxboksa. Efekt? Wolno chodzące okna. Ściągnąłem ze strony producenta wersję 1.3.1 fuxboksa (najnowszą), kod źródłowy (nie paczkę *.deb), i skompilowałem. Błędów żadnych nie było przy kompilacji. Efekt? Też wolno przesuwające się okna. Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.

PS. Nie używam przy fluxboksie żadnego środowiska graficznego (GNOME, KDE).
Nie mam pliku xorg.conf.
Pod Ubuntu i Debianie Lenny też okna wolno chodziły we fluxboksie. A na Damn Small Linux szybko.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

We fluxboksie wyłącz opcję:

Kod: Zaznacz cały

Configuration -> Wyświetlaj zawartość przesuwanego okna
Opcja w menu kontekstowym, pod prawym klawiszem myszy.
toko_k

Post autor: toko_k »

Bardzo dziękuję. W końcu fluxbox działa normalnie.
Temat rozwiązany. [+]
Awatar użytkownika
gaco504

Post autor: gaco504 »

U mnie pod Fluxboxem było tak samo jak opisujesz, okazało się, że z powodu myszy. Na innej myszce, obojętnie czy USB, czy PS2, wszystko działało o wiele lepiej.
ODPOWIEDZ