Konfiguracja wygl

Ogólne pytania dotyczące systemu
nahkranoth

Konfiguracja wyglądu i zachowania się konsoli tak jak w grml

Post autor: nahkranoth »

Witam i pozdrawiam.
Chciałbym ustawić konsole w Debianie tak jak jest to zrobione w dystrybucji grml, nie tylko zsh ale i program screen i co tam jeszcze jest użyte. Mam płytkę z grml na dysku i uruchamiam jako wirtualną maszynę, więc mam dostęp do wszystkich plików ustawień. Które pliki i skąd przenieść żeby zsh zachowywał się tak samo? Jeśli będzie konieczne wrócić do polskiego kodowania znaków po tej operacji to jak to zrobić?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Załóż konto nowego użytkownika na jednej i drugiej dystrybucji. Uruchom podobne programy i porównaj pliki konfiguracyjne. Pomocny może być wynik polecenia:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -l >lista
Nie prościej było zainstalować grml od razu na dysku.
nahkranoth

Post autor: nahkranoth »

Grml po instalacji tworzy tylko konto roota, które nie posiada już tak fajnej konfiguracji. Inną sprawą jest to, że na grml nawet X-ów nie potrafię uruchomić. Chcę nauczyć się więcej korzystać z konsoli, fajnie by było mieć do tego jakiś niezły konfig ale grml to zbyt głęboka woda na początek.
Znalazłem pliki konfiguracyjne od zsh ale po ich instalacji nie wszystko działa tak jak należy, poza tym program screen też nie ma takiej funkcjonalności jak konto z livecd. Inna sprawa jest taka, że po instalacji tych konfigów polskie czcionki w konsoli nie działają, tylko w gnome-terminal.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Pliki konfiguracyjne znajdują się w katalogu domowym użytkownika i w /etc. Na stronie domowej grml znajduje się niezła dokumentacja, nic tylko ją studiować.
ODPOWIEDZ