Konfiguracj

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
matx132

Konfiguracją sieci dla maszyny wirtualnej - openvz

Post autor: matx132 »

Witam.
Mam taki problem, nie wiem jak poprawnie skonfigurować sieć aby wirtualna maszyna openvz łączyła się z internetem poprzez główną maszynę.

Na maszynie "głównej" mam takie ustawienia:

obrazek

Chciałbym aby maszyna wirtualna widziała na zewnątrz sieci oraz aby ją było widać.

Przy okazji pytanie, jak łączyć się przez putty od razu na maszynę stworzoną przez openvz.
C
hciałbym tam zainstalować apache stronę itp. Czy jest taka możliwość i jeśli tak to jak?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Jeśli masz maszynę wirtualną (np. OpenVZ) to aby była widoczna "na zewnątrz" potrzebujesz przypisać do niej publiczny adres IP. Musisz takowy wykupić tam gdzie hostujesz ten serwer. Jeśli natomiast chcesz to zrobić w taki sposób, że skorzystasz z IP hosta, to czeka Cię zabawa z iptables. Nigdy tego nie robiłem, wolałem iść "na łatwiznę" i kupić IP.

Żeby tworzoną maszynę było widać na zewnątrz, wystarczy, że przypiszesz jej publiczne IP. Jeśli potem chcesz się z nią połączyć przez ssh (putty) to najpierw musisz zainstalować serwer ssh (sshd). I tak spokojnie zainstalujesz apache i każdą dowolną usługę, jak na fizycznym komputerze. Ograniczenia OpenVZ zaczynają się na niższych warstwach systemu (jądro).
matx132

Post autor: matx132 »

Dziękuje za odpowiedź, tak własnie myślałem iż trzeba mieć zewnętrzny numer ip aby można było łączyć się przez putty.
Teraz nasuwa się pytanie, czy idzie zrobić (i jak) aby maszyna wirtualna łączyła się z internetem poprzez maszynę host, tzn. abym mógł instalować robić aktualizacje itp., na maszynie wirtualnej,
Prosiłbym o małą pomoc jak należy poprawnie skonfigurować karty na hoście i na wirtualnej maszynie, gdyż aktualnie nie działa mi internet na wirtualnej maszynie, a na hoście działa.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Pewnie idzie, ale trzeba się bawić iptables. Na początek przedstaw wynik poleceń:

Kod: Zaznacz cały

ifconfig -a
wykonanych z roota, na maszynach hosta i klienta. Nie obiecuje, że pomogę, ale pewnie ktoś tak. Niemniej powyższe to podstawa do kolejnych kroków.
ramsi1986

Post autor: ramsi1986 »

Kod: Zaznacz cały

iptables -t nat -A PREROUTING -i eth0 -d <zewnętrzne IP> -p tcp --dport 80 -j DNAT --to-destination <ip_lokalne:80>
to powinno przekierować cały ruch na porcie 80 z maszyny hosta, która ma zewnętrzny numer IP, na wirtualną maszynę z lokalnym numerem IP.
Jeśli ustawisz serwer apache na maszynie wirtualnej, to zapytania www do hosta będą skutkowały wyświetleniem strony z maszyny wirtualnej.
Dawno się nie bawiłem iptables, więc pogrzeb jeszcze w internecie z pomocą Google o przekierowaniu portów dla pewności.
ODPOWIEDZ