Wtyczki Java do SeaMonkey
Wtyczki Java do SeaMonkey
Na Debianie etch korzystam z przeglądarki SeaMonkey. Niestety nie mam działającej Javy. Próbowałem przeprowadzić instalacje, niby wszystko ok a dalej nie działa. Jak zainstalować Jave do przeglądarki?
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=8375#8375
Tylko dowiąż jave do folderu z SeaMonkey, nie pamiętam jak tam to wygląda, ale na 90% tak jak w FF.
Tylko dowiąż jave do folderu z SeaMonkey, nie pamiętam jak tam to wygląda, ale na 90% tak jak w FF.
Zarov, javę lepiej instalować z repo niż sposobem do którego podałeś linka.
a zainstalujemy ją tak:
a potem dowiązanie analogicznie jak w podanym linku
a zainstalujemy ją tak:
Kod: Zaznacz cały
aptitude install sun-java5-jre
Zainstalowałem z repozytorium, ale nie mogę znaleźć gdzie siedzi ta wtyczka. Użyłem ale nie pomogło. Gdzie się instaluje ta wtyczka żebym mógł ją dowiązać.
[ Dodano: 2007-06-08, 20:14 ]
Właśnie przypadkiem znalazłem gdzie jest ta wtyczka. Jak na przyszłość wyszukiwać takie rzeczy?
[ Dodano: 2007-06-08, 20:32 ]
Zrobiłem dowiązanie w katalogu
innego nie znalazłem a w nim były pliki z końcówką so.
Użyłem następującego polecenia:
I nie działa. Proszę o dalszą pomoc.[/code]
whereis java
[ Dodano: 2007-06-08, 20:14 ]
Właśnie przypadkiem znalazłem gdzie jest ta wtyczka. Jak na przyszłość wyszukiwać takie rzeczy?
[ Dodano: 2007-06-08, 20:32 ]
Zrobiłem dowiązanie w katalogu
/usr/local/seamonkey
Użyłem następującego polecenia:
ln -s /usr/lib/jvm/java-1.5.0-sun-1.5.0.10/jre/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so
Demerzel pisze:Jak na przyszłość wyszukiwać takie rzeczy?
man find
polecenie nie jest pełne masz podane co chceszs podlinkować, ale nie masz napisane gdzie to chcesz podlinkować.Demerzel pisze:Użyłem następującego polecenia:Kod: Zaznacz cały
ln -s /usr/lib/jvm/java-1.5.0-sun-1.5.0.10/jre/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so
DoDemerzel pisze:Zrobiłem dowiązanie w katalogu
Kod:
/usr/local/seamonkey
/usr/local/seamonkey/plugins/
chyba:Zarov pisze:I dopiero wtedy:Kod: Zaznacz cały
ln -s /usr/lib/jvm/java-1.5.0-sun-1.5.0.10/jre/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so /usr/local/seamonkey/plugins/
Nie, ja zawsze jestem w katalogu do którego chce dowiązać javę. U mnie działa
[ Dodano: 2007-06-09, 01:44 ]
http://pomoc.firefox.pl/1.0/faq.html#q2.2

[ Dodano: 2007-06-09, 01:44 ]
http://pomoc.firefox.pl/1.0/faq.html#q2.2
http://java.com/pl/download/help/500001 ... extracting* Otwórz program terminala
* Przejdź do katalogu wtyczek (plugins) Firefoksa.
* Wydaj polecenie: ln -s /usr/java/j2re1.4.2_01/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so
Mozilla 1.4 i nowsze
1. Przejdź do podkatalogu dodatków w katalogu instalacyjnym przeglądarki Mozilla
cd <katalog instalacyjny Mozilla>/plugins
2. Utwórz w bieżącym katalogu dowiązanie symboliczne do pliku środowiska JRE ns7/libjavaplugin_oji.so, wpisując:
ln -s <katalog instalacyjny środowiska JRE>/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so
Przykład:
* Jeśli przeglądarka Mozilla jest zainstalowana w katalogu:
/usr/lib/mozilla-1,4/
* a środowisko JRE w katalogu:
/usr/java/jre1.5.0
* W terminalu wpisz polecenie przejścia do katalogu dodatków przeglądarki internetowej:
cd /usr/lib/mozilla-1,4/plugins
* Wprowadź następującą komendę, aby utworzyć dowiązanie symboliczne do dodatku Java dla przeglądarki Mozilla.
ln -s /usr/java/jre1.5.0/plugin/i386/ns7
/libjavaplugin_oji.so .
3. Uruchom przeglądarkę internetową Mozilla lub uruchom ją ponownie, jeśli jest już uruchomiona. Jeśli uruchomione są inne komponenty przeglądarki Mozilla (tj. Messenger, Composer itp.), należy uruchomić ponownie również te elementy.
4. Wybierz Edycja > Preferencje. W kategorii Zaawansowane wybierz > Włącz obsługę języka Java.
Małe sprostowanie.Polecenia:
Użyłem będąc w
Tam też powstało dowiązanie przeoczyłem jednak katalog plugins.
Zbierając to w całość.
1.Zainstalować jave z repo
2.Wejść do:
3.Utworzyć dowiązanie
4.Cieszyć się że działa :-D
Dziękuje za pomoc. Problem numer 2 rozwiązany, wiele zostało. ;-)
/usr/local/seamonkey
Zbierając to w całość.
1.Zainstalować jave z repo
apt-get install sun-java5-jre
/usr/local/seamonkey/plugins
Dziękuje za pomoc. Problem numer 2 rozwiązany, wiele zostało. ;-)