[+] PPPoE nie zapami

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
v-sgfx

[+] PPPoE nie zapamiętuje ustawień

Post autor: v-sgfx »

Witam serdecznie.
Przeszukując wiele tematów związanych z konfiguracją PPPoE na Debianie chciałbym zaczerpnąć indywidualnej odpowiedzi, dlaczego nie zapamiętuje ustawień od właśnie PPPoE.
Konfiguruje je narzędziem "pppoeconf", mam zainstalowane wszystkie dodatkowe rzeczy jak pppoe. Do tego Debian po instalacji wykrywa moją kartę sieciową tj. D-Link DWL 510.

Mam dostęp do internetu radiowego z ustawieniem pppoe.

Kilka szczegółów odnośnie mojego problemu, ustalając odpowiednie ip, dnsy oraz wbudowanym narzędziem łączę się z siecią bezprzewodową i tutaj przychodzi czas na konfiguracje PPPoE gdyż, bez uprzedniego "nie" połączenia się, narzędzie pppoeconf nie wykrywa mi dostępnych sieci - przez co nie mogę jej skonfigurować.
Pytanie tutaj dodatkowe, aby zmienić dnsy to oczywiście pisuję:

Kod: Zaznacz cały

nano /etc/resolv.conf 
natomiast ip dopisuję tak:

ifconfig ppp0 ad.re.s.ip* netmask 255.255.0.0
Jak zapisać na stałe ustawienia, dodam, że gubione są, przez brak automatycznego łączenia się poprzez narzędzie do zarządzania sieciami.

* przepraszam że tak chaotycznie, załóżmy, że to jednak mój ip.

Chciałem jeszcze dodać, że mój internet jest bardzo wolny na Debianie gdzie na Windowsie działa bez zarzutów.

Edycja:
Siadłem trochę i ruszyłem głową, błahy problem - dlatego temat można już zamknąć.
Aha zapomniałbym, rozwiązałem ten problem w sposób:

PS. Nie używam żadnych graficznych managerów sieci/wifi/itd. wszystko z poziomu konsoli.

Otóż dodałem do:

/etc/rc.local
kilka linijek:

iwconfig wlan0 essid TWÓJ_ESSID_DOSTAWCY
iwconfig wlan0 essid TWÓJ_ESSID_DOSTAWCY

pon dsl-provider
pon dsl-provider
Po dwa razy, bo essid nie chciało załapać za pierwszym razem i na wszelki wypadek: ,,pon dsl-provider'' też. Ważne, że działa.

W razie czego podaję również innym borykającym się z podobnymi problemami:

/etc/network/interface

auto lo
iface lo
inet loopback

auto wlan0
iface wlan0 inet ppp
wireless-essid ESSID_TWOJEGO_DOSTAWCY

auto dsl-provider
iface dsl-provider inet ppp
pre-up /sbin/ifconfig wlan0 up # line maintained by pppoeconf
provider dsl-provider
Edycja:
Kolejny problem wolnego internetu również rozwiązałem przez wyłączenie i dodanie do czarnej listy ipv6.
ODPOWIEDZ