Z Debiana zacząłem korzystać niedawno (na laptopie przesiadka ze Slacka) i system pakietów niszczy mi głowę.
Mam problem, do rozwiązania którego nie dokopałem się w podręcznikach systemowych albo nie zrozumiałem ich treści.
Zainstalowałem ostatnio "z automatu" kilka dużych programów - mixxx, audacity, virtualbox oraz garstkę mniejszego oprogramowania. Wszystkie pakiety (programy jako takie i rozwiązane zależności) znalazły się w pamięci podręcznej APT-a, czyli prawidłowo.
Chcę zainstalować część z nich na drugim komputerze ale nie chcę ponownie ściągać pakietów, skoro mam je już na dysku.
Mogę zainstalować te pakiety "ręcznie" przez dpkg, ale dpkg nie szuka zależności w tym samym katalogu, w którym znajduje się podany mu pakiet z programem.
Gdybym miał na tamtym komputerze świeży system, przeniósłbym cały katalog /var/cache/apt wraz z plikiem pkgcache.bin - ten sposób działał na drugim laptopie, na którym zainstalowałem system od zera.
Kod: Zaznacz cały
apt-get install audacityA poza tym raz, że nie chcę ponownie zużywać zasobów serwera, dwa że mam łącze GPRS.
Czy jest jakiś sposób na dodanie garści pakietów z lokalnego katalogu do pamięci podręcznej APT-a?
Albo jeszcze lepiej - na utworzenie z nich małego, lokalnego repozytorium? Dodanie w sources.list linii w stylu:
Kod: Zaznacz cały
deb file:/home/instaliki/pakiety_deb opcjeKod: Zaznacz cały
apt-get update