Pami

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
c64club

Pamięć podręczna APT-a, albo własne repozytorium na lokalnym dysku

Post autor: c64club »

Witajcie.
Z Debiana zacząłem korzystać niedawno (na laptopie przesiadka ze Slacka) i system pakietów niszczy mi głowę.

Mam problem, do rozwiązania którego nie dokopałem się w podręcznikach systemowych albo nie zrozumiałem ich treści.

Zainstalowałem ostatnio "z automatu" kilka dużych programów - mixxx, audacity, virtualbox oraz garstkę mniejszego oprogramowania. Wszystkie pakiety (programy jako takie i rozwiązane zależności) znalazły się w pamięci podręcznej APT-a, czyli prawidłowo.
Chcę zainstalować część z nich na drugim komputerze ale nie chcę ponownie ściągać pakietów, skoro mam je już na dysku.

Mogę zainstalować te pakiety "ręcznie" przez dpkg, ale dpkg nie szuka zależności w tym samym katalogu, w którym znajduje się podany mu pakiet z programem.

Gdybym miał na tamtym komputerze świeży system, przeniósłbym cały katalog /var/cache/apt wraz z plikiem pkgcache.bin - ten sposób działał na drugim laptopie, na którym zainstalowałem system od zera.

Kod: Zaznacz cały

apt-get install audacity
instaluje audacity wraz z zależnościami nie dopraszając się o ściągnięcie pakietów (skoro są w pamięci podręcznej). Ale jest to rozwiązanie zbyt nieeleganckie, połowiczne i nie nadaje się na komputer, który już ma swoją pamięć podręczną pakietów zebraną, ponieważ wszystkie pakiety w /var/cache/apt/packages muszą być "zarejestrowane" w pliku /var/cache/apt/pkgcache.bin.
A poza tym raz, że nie chcę ponownie zużywać zasobów serwera, dwa że mam łącze GPRS.

Czy jest jakiś sposób na dodanie garści pakietów z lokalnego katalogu do pamięci podręcznej APT-a?

Albo jeszcze lepiej - na utworzenie z nich małego, lokalnego repozytorium? Dodanie w sources.list linii w stylu:

deb file:/home/instaliki/pakiety_deb opcje
i wykonanie:

apt-get update
wyświetla błąd, że brakuje pliku z opisem pakietów znajdujących się w repozytorium opisywanym w tej linii.
c64club

Post autor: c64club »

Widzę, że zniknęła odpowiedź, a szkoda - kierowała do arta opisującego apt-ftparchive. Man APT'a o tym nie wspominał w sekcji SEE ALSO :/
Dziękuję temu komuś, kto odpowiedział
Awatar użytkownika
lun
Beginner

Post autor: lun »

http://www.debian.org/doc/manuals/repos ... tory-howto

A rozumiem że wpisanie hasła w Google nie przynosi rezultatów?

Edycja:
http://www.youtube.com/watch?v=F3eVFqs-bkI
ODPOWIEDZ