Smplayer - nie odtwarza plików o różnych nazwach

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
djinsekt

Smplayer - nie odtwarza plików o różnych nazwach

Post autor: djinsekt »

Witajcie.
Bardzo mi się dobrze pracuje na Debianie jednak oglądanie filmów jest denerwujące. Czasem ginie mi dźwięk i muszę komputer restartować. Natomiast już bardzo denerwujące jest to, że smplayer nie radzi sobie z pewnymi nazwami plików. Gdy w nazwie jest dużo np. myślników wyświetla mi komunikat, że pliku nie da się odtworzyć. Można coś zmienić tak, żeby normalnie działał.
Zainstalowanego mam także mplayera lecz temu np. przy starcie programu nie uruchamia się to dodatkowe okienko z suwakami. Może coś z mplayerem da się zrobić bo on normalnie wszystko bez najmniejszych problemów odtwarza.

Proszę o porady. Pozdrawiam, Jarosław.
Awatar użytkownika
jpc

Post autor: jpc »

A po co Ci myślniki w nazwach filmów?

Wypróbuj może VLC media player. Sam go używam bo mnie też SMPlayer w kilku kwestiach wkurzał.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

Dla testu zmieniłem nazwy dwóch plików wideo na następujące:

Kod: Zaznacz cały

m-------::'";[]{}@~%----   ----ż-ź-ć-ł _/ | \-,-.-<->-.wmv
m-------::'";[]{}@~%----   ----ż-ź-ć-ł _/ | \-,-.-<->-?-.mpg
Na Debianie oldstable pliki odtwarzają się bez najmniejszego problemu zarówno na Kaffeine jak i w SMplayer.
Na Debianie testing w Totem i Dragon Player również nie ma żadnych problemów z odtwarzaniem tych plików wideo, a z kolei w Kaffeine i w SMplayer pliki są odtwarzane bardzo powoli, ale to już z pewnością wina tego, że ten Debian testowy jest postawiony na VirtualBoksie.

Musisz źródła problemu poszukać gdzie indziej, bo jak widać po powyższym myślniki nie powinny być problemem.

Być może coś zostało w ustawieniach programu przekombinowane.
1. Usuń katalog z ustawieniami programu:

.smplayer
2. Czy z otwieraniem innych plików (np. obrazki) o nietypowych nazwach nie ma problemu?
3. Powyżej opisałem sytuację gdy pliki były otwierane z menu pliku: Otwórz w ... .
A zobacz co pokazuje konsola jeśli SMplayera uruchamiasz w konsoli.

smplayer m-------\:\:\'\"\;\[\]\{\}@~%%----\ \ \ ----ż-ź-ć-ł\ _%2f\ \|\ \\-\,-.-\<-\>-.wmv
To jest SMPlayer v. 0.6.1 (SVN r1304) uruchomiony na Linux

W powyższym przykładzie tylko początek nazwy pliku został wpisany, a reszta została automatycznie dopisana przez naciśnięcie klawisza: Tab

Ps.: Podaj więcej danych, bo nie wiadomo nic o: sprzęcie, sterownikach, środowisku, repozytoriach, wersji zarówno systemu jak i SMplayera.
ODPOWIEDZ