Następujące pakiety zostały zatrzymane:
bind9-host dnsutils hal libkrb53
Aptitude informuje mnie, że moge mimo wszystko zaktualizować te pakiety. I tu pytanie. Czy to bezpieczne, aby je aktualizować? Nie zostały zatrzymane chyba bez przyczyny.
Pytam, bo mój poprzedni system nie znał słowa ostrożność i aktualizował wszystko jak leci.
Czasami apt/aptitude sam sobie problemy stwarza. Przykład:
odpalam `aptitude update` i potem `aptitude upgrade`, przy czym zostaję poinformowany, że kilka/naście pakietów zostało zatrzymanych.
odpalam `aptitude dist-upgrade` a tu proszę: wszystkie idą do aktualizacji bez najmniejszego problemu. Oczywiście czasami są tam drobne problemy, które idzie w łatwy sposób rozwiązać, ale czasami nie rozumiem zachowania tych programów
Aptitude nic więcej mi nie zdradził...zatrzymane i tyle.
Ok poczekam. nigdzie mi się nie spieszy
[ Dodano: 2007-06-05, 22:34 ]
No oczywiście, że dist-upgrade. Zainstalowało kilka pakietów, z którymi najwidoczniej wiązały sie te zatrzymane, co rozwiązało zależności. W końcu to upgrade systemu na daną chwilę.
Dzięki.
[ Dodano: 2007-06-07, 17:35 ]
A takie jeszcze pytanko mam. Czy używanie dist-upgrade jest bezpieczne? Mogę śmiało za każdym razem tak robić aktualizację, czy lepiej dopiero gdy jest problem z zależnościami?
Właśnie miałem też podobny problem i dist-uprage go rozwiązał. Zauważyłem, że zostało tu pytanie bez odpowiedzi, więc ożywię trochę wątek: czy 'dist-upgrade' jest bezpieczne? I czym się różni od zwykłego 'upgrade'?
upgrade tylko aktualizuje pakiety do najnowszych wersji, dist-upgrade jeśli jest taka konieczność doinstalowuje nowe pakiety, usuwa przestarzałe itp. czy jest bezpieczne ?? ja używam wyłącznie dist-upgrade i jeszcze żyje - system również działa bez zarzutu - więc przypuszczam że jest bezpieczne oczywiście nie zaszkodzi odrobina zdrowego rozsądku - warto patrzeć co proponuje do usunięcia, zwłaszcza jeśli używa sie sida. jeśli np. próbuje usunąć kde wraz z przyległościami to zazwyczaj jest jakiś problem z zależnościami - widocznie w repo nie ma (jeszcze) wszystkich potrzebnych pakietów. wystarczy wstrzymać sie z upgrade dzień lub dwa i problem zniknie.
Ja mam 'starego' Debiana 3.1r2 czy jakoś tak. Jak go zaktualizować do najnowszego wydania??
apt-get dist-upgrade czy jakoś inaczej.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Szymon K
Wczoraj to już zauważyłem....po dodaniu repo i wydaniu apt-get upgrade, i aktualizacji, padły mi X...ale kiedyś trzeba się przerzucić na aktualne wydanie , choć mam nadzieję, że przebiegnie to już bez większego bólu i ekscesów.
Pozdrawiam,
Szymon K