Stable na desktopie

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Stable na desktopie

Post autor: parrotlarch »

Pytam w imieniu kolegi, który lada dzień chce wywalić won Minta i przesiąść się na Debiana. Kto używa Etcha na desktopie? Kto uważa, że Stable również nadaje się na desktop (dla kogoś kto chce po prostu używać linuxa)? Wydaje mi się , że zdecydowana większość to jednak użytkownicy Lenny/Sid. Sam używam teraz Lenny, chwalę go, ale w sumie nie odczułem różnicy w porównaniu z Etchem.

Może ktoś uważa, że Stable jednak jest solidniejszy, a może ktoś spotkał się z jakimś błędem w Testing (np spowodowanym aktualizacją)

Zapraszam do wyrażania opinii.
maciekr
Beginner

Post autor: maciekr »

Nie odczułeś różnicy bo Lenny wyszło dość niedawno ale za pół roku już na pewno odczujesz gdyż Etch jest zamrożony więc patrząc w przyszłość Lenny jest lepszy na desktop.
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Ok. Ja na Lenny'ego nie narzekam, broń Boże. I zgadzam się, ze to gałąź bardziej przyszłościowa.

Ale czekam na inne opinie. Nikt nie używa na desktopie Stable?
Nikt nie szepnie słówka w jego obronie?
Awatar użytkownika
ModY_WzM
Beginner

Post autor: ModY_WzM »

Ja używam etch i jest dobrze brak mu kilka pakietów ale w lenny też ich nie ma. Jądro mam najnowsze z sida i brak jakichkolwiek problemów z tego powodu. Można powiedzieć, że mój etch to już nie etch ;-).

Pozdrawiam
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

różnicy w stabilności właściwie nie ma, obie gałęzie są wyśmienicie stabilne (w końcu to Debian ;)
jednak w stable masz pewność (gwarancje?) że tej stabilności nie utracisz, w testing tej pewności nie masz... (co nie znaczy że system będzie się sypał)

jak na razie nie ma dużej różnicy pomiędzy stable a testing, jednak za jakiś czas może być już spora (w aktualności), a wybranie teraz stable niejako zamyka drogę do "rozwoju", co prawda można potem przejść na testing, ale im większa różnica czasowa pomiędzy stable-testing, tym więcej możliwych problemów.

myślę że dla kumpla możesz polecić zrobić tak:
niech zainstaluje testing i doinstaluje wszytko co potrzebne, potem niech po prostu (jeśli wszytko będzie stabilne) zostawi Debiana bez aktualizacji (jak w stable).

a na przykład co miesiąc (lub dwa) spyta się Ciebie czy wszytko działa bez problemów w testing (bo Ty masz tą dystrybucję), jeśli będzie działało dobrze, to zrobi on sobie aktualizacje.
pali

Post autor: pali »

Ja mam wlasnie Etcha na desktopie, nienarzekam. Jak mi czegos brakuje to kompiluje. dopiero 2 rzeczy takie byly wiec nie jest zle.
No ale moze mam troche inna sytuacje bo moj desktop jest tez serwem :P
generalnie velmafia ma racje i mysle, ze to bedzie najlepsze rozwiazanie ;]
brz
Beginner

Post autor: brz »

'Dosiadlem' debiana etch zanim zostal zamrozony i stal sie stable. Kiedy wreszcie stal sie stable, wytrzymalem niecaly tydzien przed zmienieniem wpisow na 'lenny'. ;] Po kolejnych paru tygodniach w sources.list pojawilo sie slowo 'sid'. Od tego sa te galezie, zeby ich uzywac. :P Paczki swiezutenkie, stabilnosc ta sama, problemow brak. Czego chciec wiecej?
drupi

Post autor: drupi »

brz: hmm jeśli chodzi o stabilność to wcale nie jest tak super, super extra. Nie można chwalić w ten sposób czegoś co takim nie jest. Od czasu gdy używam Sida miałem dwie aktualizacje, z którymi miałem kłopoty. Za pierwszym razem aptitude chciał mi wywalić pół systemu, a za drugim przez 4 dni nie miałem możliwości używać silnika xine do odtwarzania filmów i mp3. Także z Sidem jest dobrze, ale nie wyśmienicie. Dlatego też jest to distro unstable :) A odnośnie Etch na desktopie, dlaczego nie, jeśli tylko ktoś nie ma ciśnienia na najnowsze paczki i potrzebuje systemu do zwykłego użytkowania bez eksperymentów Etch nadaje się wyśmienicie.
brz
Beginner

Post autor: brz »

Ja aktualizuje codziennie i nie mialem jeszcze zadnego problemu z zaleznosciami.
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

No właśnie chyba mu polecę jednak Etcha. Jak postawi, tak będzie miał spokój i zero problemów. Do muzyki, filmów, netu i pisania będzie bomba. tym bardziej, że z tym Etchem to jego pomysł. Chce mieć mega stabilność i nazwa testing brzmi mu niepewnie hehehe. A jak za pół roku będzie miał potrzebę doinstalowania czegoś świeżego, to wtedy się pomyśli.

[ Dodano: 2007-06-12, 08:11 ]
Korzysta ktoś może z backportów dla Etcha? Czy są to porządne paczki? Równie dobrze dzialają, jak nowe pakiety w repozytoriach Lenny'ego?

Kolega korzysta już z Etcha i chwali go pod niebiosa. W życiu nie zamieniłby tej stabilności na żadne nowe paczki. Jak na razie jedyna rzecz której potrzebuje, a nie ma jej w repo, to ntfs-3g. Korzystał już ktoś? Jak się sprawuje?.
ODPOWIEDZ