Jak zamontowa

Ogólne pytania dotyczące systemu
starach
Beginner

Jak zamontować dwa dodatkowe dyski które już były RAID-em na innym komputerze?

Post autor: starach »

Cześć.

Zasilacz się spalił w moim nowym komputerze (4 miesiące, Chieftec). Na szczęście zaczynam już powoli oswajać się z Debianem z mojego starego komputera. Potrzebuję przegrać niektóre pliki z mojego Windowsa7. Nie miałbym z tym żadnych problemów gdyby nie to, że w moim nowym komputerze mam dwa dyski twarde połączone w RAID0 przez BIOS. Mam tam dużo ważnych rzeczy i trochę się boję, że robiąc to nieumiejętnie zniszczę bezpowrotnie dane.

No i właśnie dochodzimy do sedna. Jak podłączyć te dwa dyski żeby nie zniszczyć danych na nich?
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

Ktoś kiedyś powiedział, że ludzie dzielą się na tych co robią kopie zapasowe i na tych co je będą robili :)
Awatar użytkownika
michnik
Beginner

Post autor: michnik »

xmaster, prawdziwy admin nie robi kopii zapasowych. Kopie zapasowe są dla mięczaków :)
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

starach
Beginner

Ale jak dystrybucje LiveCD są mi w stanie pomóc w poprawnym zamontowaniu RAIDu?
fnmirk
Senior Member

Wybacz, ale po tym pytaniu, widzę, że sobie z tym nie poradzisz, o ile istnieje taka możliwość?
starach
Beginner

Co nie zmienia tego że prędzej czy później chciałbym się tego nauczyć. Jeśli mi więc powiesz jak mi one mają pomóc byłoby to na pewno prędzej. :)
fnmirk
Senior Member

Na początek odwiedź strony domowe, wspomnianych dystrybucji livecd, i przejrzyj dostępne tam informacje.
starach
Beginner

Byłoby mi łatwiej jakbyś mi powiedział czego mam szukać. Tak się składa, że przy okazji innego tematu zapoznałem się z kilkoma takimi dystrybucjami i znaczną częścią ich dokumentacji. Niestety nadal nie rozumiem w czym one mają mi pomóc przy próbie przemontowania macierzy RAID z.innego komputera.
ODPOWIEDZ