Instalacja Debiana na PCM-3343

Pomoc dotycząca instalacji systemu
BartekBl

Instalacja Debiana na PCM-3343

Post autor: BartekBl »

Witam!

Potrzebuję zainstalować jakiś darmowy system (zgadnijcie, jaki wybrałem) na komputerze PCM-3343. W skrócie: jest to platforma oparta o procesor Vortex (podobno w pełni kompatybilny z x86). Za pamięć trwałą służy mu karta Compact Flash (można wyjąć i oprogramować w czytniku), ale obsługuje też startowanie z USB. Karta CF widziana jest w systemie jako urządzenie IDE, producent dostarcza kod źródłowy sterownika.
W firmie pracuję na Windows XP, mogę włączyć jakiś system LiveCD, ale bez dostępu do internetu.

Pytanie: jak zainstalować Debiana (lub innego Linuksa) na tym urządzeniu? Najlepiej na karcie, ale jeśli to mocno uprości sprawę, może być jakieś urządzenie USB.

Jeśli potrzeba będzie wykonać jakieś operacje na Linuksie z dostępem do internetu, mam w domu Ubuntu, ale musi to być jednorazowe, żebym wynik mógł przynieść np. w postaci obrazu i żeby dało się nagrać z poziomu Windowsa.

Próbowałem nagrać obraz CD debiana na pendrive'a przy pomocy ultraISO, ale przy ładowaniu pojawia się napis:

Kod: Zaznacz cały

SYSLINUX 3.84 2009-12-18 EBIOS Copyright (C) 1994-2009 H. Peter Anvin et al
i nic się nie dzieje.

Próbowałem też przez przypadek uruchomić Ubuntu z pendrive'a (ciągle miałem po instalacji na stacjonarnym komputerze), doszło do tej różowej planszy na początku, ale niestety to była wersja 64-bitowa.

Edycja:
Gentoo narzeka na brak:

Kod: Zaznacz cały

root block device
Knoppix też coś podobnego.

Edycja 2:
Ubuntu 10.04.01 liveCD, nagrane na PenDrive'a przez universal USB installer uruchomiło się! Zobaczymy, co dalej.

Z góry dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ