Witam.
Czy mógłby mi ktoś napisać, jak wygląda teraz sytuacja z czcionkami w obecnym Debianie stabilnym Squeeze? Chodzi mi o wygląd, ostrość, wyraźność, nie o rodzaje czcionek, bo to wiem.
Pytam, ponieważ używam LMDE (ang. Linux Mint Debian Edition), tu czcionki wyświetlają się super, ale gdybym chciał zmienić dystrybucję na czystego Debiana stabilnego, to chciałbym wiedzieć wcześniej, czy wszystko w tym kontekście jest w porządku, czyli, czy jest tak samo jak np. w LMDE (ang. Linux Mint Debian Edition).
Chodzi mi o wyświetlanie czcionek przede wszystkim w Gnome, choć informacjami z KDE również nie pogardzę). O to też, czy w firefoksie, w thunderbirdzie wyglądają dobrze? We wszystkich aplikacjach.
Testowałem już niejedną dystrybucję, z której rezygnowałem tylko i wyłącznie z powodu wyglądu czcionek, choć reszta atrybutów była super, np. Sabayon 5.5.
Dziękuję za ewentualną odpowiedź). Znalazłem trochę informacji na forum, ale zbyt sprzecznych ze sobą, żeby mieć jakiekolwiek zdanie.
Czcionki w Debianie stabilnym
Trochę nie rozumiem pytania. Wygląd, ostrość, wyraźność czcionek w trybie graficznym można regulować za pomocą GUI konfiguratorów. Jak instalowałem ostatnio Debiana Squeeze to na dzień dobry faktycznie czcionki wyglądały trochę dziwnie i nieostro, ale da się to zmienić edytując nawet "na czuja" takie parametry jak antyaliasing, hinting, układ subpikseli (tego akurat nie ruszałem) i DPI.
Przykładowo, żeby to zmienić w XFCE wchodzę w Menedżer ustawień -> Wygląd -> Czcionki. Inne środowiska graficzne raczej powinny mieć coś podobnego.
Przykładowo, żeby to zmienić w XFCE wchodzę w Menedżer ustawień -> Wygląd -> Czcionki. Inne środowiska graficzne raczej powinny mieć coś podobnego.
Owszem, można, wiem o tym, ale nie daje to takich efektów, jakie są przy starcie np. w Ubuntu czy obecnie w LMDE, dlatego pytam. Połowiczny efekt jest niezadowalający dla mnie, tak było w Debianie, nie wiem jak jest teraz, bo czytam różne opinie, część jest pogodzona z losem, część walczy z tym od lat, część zrezygnowała z dystrybucji tylko z tego powodu, a część uważa, że czcionki są super i nawet na fotkach tak to wygląda - u tej części, dlatego pytam. Mam LMDE, tu ustawienia czcionek, wyświetlanie jest inne, więc nie mogę sprawdzić naocznie.
O ustawieniach czcionek wiem, wiem jak je zmieniać, ale to naprawdę nie o to chodzi w moim pytaniu, tylko o to, czy ostatnio się coś w tej kwestii zmieniło, bo czytałem jedną opinię, że tak, ale nie było na nią odzewu. Ciekaw jestem.
O ustawieniach czcionek wiem, wiem jak je zmieniać, ale to naprawdę nie o to chodzi w moim pytaniu, tylko o to, czy ostatnio się coś w tej kwestii zmieniło, bo czytałem jedną opinię, że tak, ale nie było na nią odzewu. Ciekaw jestem.
LMDE używa bibliotek renderowania czcionek właśnie z Ubuntu. W czystym Debianie spokojnie możesz też uzyskać taki efekt ale będzie to wymagało od Ciebie trochę testowania, żeby dopasować do własnych upodobań. Zainteresuj się programem fontconfig, no i musisz też dodać repozytoria z sekcji non-free i multimedia. Wszystko znajdziesz na forum.
Aha mówimy tutaj o GNOME tak? Bo jeśli chodzi o KDE to czcionki tutaj są bardzo ładne, ostre i eleganckie, od razu po instalacji.
Pozdrawiam.
Aha mówimy tutaj o GNOME tak? Bo jeśli chodzi o KDE to czcionki tutaj są bardzo ładne, ostre i eleganckie, od razu po instalacji.
Pozdrawiam.
Dziękuję. Tak, chodzi o gnome. Bawiłem się w ustawianie czcionek w poprzedniej wersji LMDE, pierwsze wydanie płyty instalacyjnej, tam czcionki były debianowe. Efekt był widoczny, całkiem dobry po zabawie, ale nie aż tak dobry jak w Ubuntu czy obecnym LMDE.
Ale jeżeli piszesz, że uda się tak zrobić jak należy, to pewnie spróbuję - po instalacji Debiana (na razie mam LMDE z ubuntowe ustawieniami czcionek). Chyba, że skuszę się na KDE.
Tematów podobnych jak mój jest mnóstwo, opinii również, zauważyłem bardzo dużą rozbieżność. Może chodzi o to, że niektórzy nie zwracają na ten aspekt uwagi albo o to, że u niektórych wyświetlają się z jakiś powodów dobrze, u innych mniej.
Dziękuję bardzo i chętnie skorzystam z kolejnych uwag, jeżeli się takie nasuną.
Ale jeżeli piszesz, że uda się tak zrobić jak należy, to pewnie spróbuję - po instalacji Debiana (na razie mam LMDE z ubuntowe ustawieniami czcionek). Chyba, że skuszę się na KDE.
Tematów podobnych jak mój jest mnóstwo, opinii również, zauważyłem bardzo dużą rozbieżność. Może chodzi o to, że niektórzy nie zwracają na ten aspekt uwagi albo o to, że u niektórych wyświetlają się z jakiś powodów dobrze, u innych mniej.
Dziękuję bardzo i chętnie skorzystam z kolejnych uwag, jeżeli się takie nasuną.