Wielokrotne montowanie dysku

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Wielokrotne montowanie dysku

Post autor: grucha »

Cała sprawa zaczęła się od tego, że kilkukrotnie niechcący wypiąłem dysk USB bez odmontowywania go. Efekt bywał zwykle taki, że po ponownym podłączeniu (bez ingerencji w punkty montowania) montował się w innym punkcie i widoczny był w systemie jako nowe urządzenia (kolejne /dev/sd*). Przeszedłem więc z montowania dysku po pliku z dev na montowanie z użyciem UUID. Problem ze zmianą punktu montowania ustąpił, ale pojawił się kolejny - urządzenie montuje się po kilka razy, dokładniej mówiąc to w tej chwili mam zamontowane w katalogu Multimedia:
/dev/sdb1
/dev/sdc1
/dev/sdd1

Co gorsza w nautilusie wyświetla mi 3 razy partycje "Multimedia" oraz dodatkowo "Dysk twardy 320 GB" i "Multimedia" (nieznany typ pliku).

Partycje /dev/sdd1 mogę odmontować, natomiast sdb1 i sdc1 już nie bo są zajęte, niestety nie da się nawet sprawdzić dlaczego, ponieważ /dev/sdb1 i dev/sdc1 nie istnieją.

W związku z tym, czy ma ktoś jakiś sprawdzony sposób na montowanie dysków USB tak, żeby nie było takich problemów w przypadku wypięcia ich z komputera?

Wpis odnośnie dysku w fstab wyglada następująco:

Kod: Zaznacz cały

UUID=9f96692b-5c00-4c51-8d13-ef2e744f3166      /home/grucha/Multimedia    ext3    user,noauto,errors=remount-ro     0    0
Może wystarczy tu coś zmienić?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Używasz hala czy udeva?

Dodane:
Przedstaw:

dpkg -l | grep nautilus
dpkg -l | grep policy
dpkg -l | grep mount
dpkg -l | grep udev
dpkg -l | grep hal
dpkg -l | grep fuse
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

grucha@debian:~$ dpkg -l | grep nautilus
ii  libnautilus-burn4                                2.20.0-1                               Nautilus Burn Library - runtime version
ii  libnautilus-extension1                           2.30.1-2                               libraries for nautilus components - runtime version
ii  nautilus                                         2.30.1-2                               file manager and graphical shell for GNOME
ii  nautilus-actions                                 3.0.5-1                                nautilus extension to configure programs to launch
rc  nautilus-cd-burner                               2.20.0-1                               CD Burning front-end for Nautilus
ii  nautilus-data                                    2.30.1-2                               data files for nautilus
ii  nautilus-sendto                                  2.28.4-2+b1                            integrates Evolution and Pidgin into the Nautilus file manager

grucha@debian:~$ dpkg -l | grep policy
ii  libsepol1-dev                                    2.0.42-1                               SELinux binary policy maniulation library and development files
ii  policykit-1                                      0.96-4                                 framework for managing administrative policies and privileges
ii  policykit-1-gnome                                0.96-3                                 GNOME authentication agent for PolicyKit-1

grucha@debian:~$ dpkg -l | grep mount
ii  gnome-mount                                      0.8-2                                  wrapper for (un)mounting and ejecting storage devices
ii  gnome-volume-manager                             2.24.1-4                               GNOME daemon to auto-mount and manage media devices
ii  mount                                            2.17.2-9                               Tools for mounting and manipulating filesystems
ii  pmount                                           0.9.23-1                               mount removable devices as normal user

grucha@debian:~$ dpkg -l | grep udev
ii  libgudev-1.0-0                                   164-4                                  GObject-based wrapper library for libudev
ii  libudev0                                         164-4                                  libudev shared library
ii  udev                                             164-4                                  /dev/ and hotplug management daemon

grucha@debian:~$ dpkg -l | grep hal
| Status=Not/Inst/Conf-files/Unpacked/halF-conf/Half-inst/trig-aWait/Trig-pend
ii  hal                                              0.5.14-3                               Hardware Abstraction Layer
ii  hal-info                                         20091130-1                             Hardware Abstraction Layer - fdi files
ii  libhal-storage1                                  0.5.14-3                               Hardware Abstraction Layer - shared library for storage devices
ii  libhal1                                          0.5.14-3                               Hardware Abstraction Layer - shared library

grucha@debian:~$ dpkg -l | grep fuse
ii  fuse-utils                                       2.8.4-1.1                              Filesystem in USErspace (utilities)
ii  libfuse2                                         2.8.4-1.1                              Filesystem in USErspace library
fnmirk
Senior Member

W zasadzie nie masz nic szczególnego.
Jedyna różnica jaka jest, to u mnie brak tego:

ii  gnome-mount                                      0.8-2                                  wrapper for (un)mounting and ejecting storage devices
ii  gnome-volume-manager                             2.24.1-4 
Ale używasz gnome.

Co masz w pliku:

/etc/hal/fdi/policy/preferences.fdi
Tak ten plik wygląda na Knoppiksie, z którego piszę. Spróbuj je wyłączyć w /etc/fstab.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!-- -*- SGML -*- -->

<!-- 
  Some examples how to use hal fdi files for system preferences 
  You can either uncomment the examples here or put them in a seperate .fdi
  file.
-->
<deviceinfo version="0.2">
<!-- 
  The following shows how to hint gnome-volume-manager and other programs 
  that honor the storage.automount_enabled_hint to not mount non-removable
  media.
-->
<!--
  <device>
    <match key="storage.hotpluggable" bool="false">
      <match key="storage.removable" bool="false">
        <merge key="storage.automount_enabled_hint" type="bool">false</merge>
      </match>
    </match>
  </device>
-->
</deviceinfo>
Dysków usb nie mam wpisanych w pliku /etc/fstab.
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Plik "preferences.fdi" wygląda u mnie identycznie. Co do wyrzucania dysku z fstab, to wolałbym tego nie robić, chyba, że jest inny sposób na zdefiniowanie gdzie ma być montowana dany wolumin.

Zauważyłem też, że dysk wydaje się być montowany dwukrotnie tzn. jeśli "Multimedia" jest niezamontowany i spróbuję go otworzyć, to zostaje zamontowany "System plików o rozmiarze 299 GB" i wyświetlony komunikat, że nie udało się zamontować "Multimedia" z powodu "Timeout waiting for mount to appear".
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Dyski USB jako że są to urządzenia wymienne montowane są przez hal w środowisku graficznym. Usuń wpisy do nich w /etc/fstab, usuń katalogi, do których były wcześniej montowane.
  • Skasuj /etc/mtab.
  • Zainstaluj pakiet usbmount.
  • Zrestartuj komputer.
  • Zaloguj się i podłącz dysk USB.
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Ok, a jak zmusić HAL żeby wolumin o danym UUID montował zawsze w "/home/grucha/Multimedia"?
fnmirk
Senior Member

Skoro nie chcesz rezygnować z wpisów w pliku /etc/fstab to musisz zrezygnować z automatyki. Wyłączając (odinstalowując) pmount i hala.

Zajrzyj do tych tematów:
http://debian.linux.pl/threads/13344-mo ... #post86051
http://debian.linux.pl/threads/21308-Pr ... 9du-CD-DVD

Nie jest to dokładnie to czego szukasz ale informacje w nich zawarte powinny się przydać.

Odnośnie hala to jest tendencja do rezygnacji z jego usług na rzecz udeva. Raczej bym z niego zrezygnował całkowicie. Powoli to robię u siebie. Jeden mój system już sobie dobrze radzi bez hala.

Dodane:
http://wiki.debian.org/hal
http://wiki.debian.org/HALRemoval

Dodane:
Przedstaw jeszcze wynik:

dpkg -l | grep gvfs
Wydaje mi się, że pakiet fuse-utils może się z halem i pmount sprzeczać o palmę pierwszeństwa w działaniu i dublować niektóre opcje. Jak zainstalowałem to wszystko i jeszcze dodałem do tego wpis w pliku /etc/fstab to uzyskałem efekt dublowania podpinanych urządzeń. Podobny jak autor tematu.

Odinstalowałem hala i pmount i wszystko wróciło do normy. Usunąłem nawet wpisy w pliku /etc/fstab.

Zainstalowane mam teraz:

dpkg -l | grep gvf
ii  gvfs                                     1.6.4-3                        userspace virtual filesystem - server
ii  gvfs-backends                            1.6.4-3                        userspace virtual filesystem - backends
ii  gvfs-bin                                 1.6.4-3                        userspace virtual filesystem - binaries

dpkg -l | grep mount
ii  afuse                                    0.2-3                          automounting file system implemented in user-space using FUSE
ii  fuseiso                                  20070708-2                     FUSE module to mount ISO filesystem images
ii  gfarm2fs                                 1.2.0.1-1                      FUSE program to mount the Gfarm file system
ii  gphotofs                                 0.4.0-3                        filesystem to mount digital cameras
ii  libpam-mount                             2.5-3                          PAM module that can mount volumes for a user session
ii  mount                                    2.17.2-9                       Tools for mounting and manipulating filesystems
ii  usbmount                                 0.0.21                         automatically mount and unmount USB mass storage devices
ii  xserver-xorg-input-penmount              1:1.4.1-2                      X.Org X server -- Penmount input driver

dpkg -l | grep hal
| Status=Not/Inst/Conf-files/Unpacked/halF-conf/Half-inst/trig-aWait/Trig-pend
ii  libhal-storage1                          0.5.14-3                       Hardware Abstraction Layer - shared library for storage devices
ii  libhal1                                  0.5.14-3                       Hardware Abstraction Layer - shared library

dpkg -l | grep udev
ii  libgudev-1.0-0                           164-3                          GObject-based wrapper library for libudev
ii  libudev0                                 164-3                          libudev shared library
ii  udev                                     164-3                          /dev/ and hotplug management daemon
ii  uudeview                                 0.5.20-3.2                     Smart multi-file multi-part decoder (command line)

dpkg -l | grep fuse
ii  afuse                                    0.2-3                          automounting file system implemented in user-space using FUSE
ii  fuse-utils                               2.8.4-1.1                      Filesystem in USErspace (utilities)
ii  fusefat                                  0.1a-1                         File System in User Space - Module for FAT
ii  fuseiso                                  20070708-2                     FUSE module to mount ISO filesystem images
ii  fuseiso9660                              0.2b-1+b2                      File System in User Space - Module for ISO9660
ii  libfuse2                                 2.8.4-1.1                      Filesystem in USErspace library
To wszystko już widzę, że nie jest potrzebne. Jak na razie montuje urządzenia bez problemu i bez wpisu w pliku /etc/fstab.
ODPOWIEDZ