Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem Radeona 9100, karta jest mocno przedpotopowa więc jestem skazany na sterowniki Open Source. Karta niby działa: akceleracja jest, Beryl śmiga i wszystko jest cacy poza paroma problemami:
1) Brak obrazu w filmach (czarny ekran). Zmiana sterownika na VESA likwiduje problem więc nie jest to kwestia braku kodeków.
2) Tragiczna wydajność przy przeglądaniu niektórych stron internetowych- diabli wiedzą co ma do tego karta graficzna ale fakt jest faktem: na GeForce2 działają normalnie.
3) Niska rozdzielczość po instalacji systemu (w każdej dystrybucji), z tym akurat wiem jak sobie poradzić ale po włożeniu wspomnianego GeForce'a rozdzielczość i odświeżanie ustawiane są optymalnie więc to znowu kwestia sterowników.
Ma ktoś jakieś pomysły ? (oczywiście poza kupnem NVidii bo to by było za łatwe)
Problemy z kart
-
Beryl nie ma tu nic do rzeczyvelmafia pisze:a problemy występują razem z włączonym berylem?
Ustawisz, ustawisz- Beryl działa nawet na kartach z 32 mb pamięci.tak szczerze to ja darował bym sobie beryla na tej karcie, po co męczyć PC'ta na paru efektach (bo raczej dużej ilości efektów na tej karcie nie ustawisz.