Witam.
Zainstalowałem sobie Debiana 5.07 (Lenny), jest to dla mnie całkowita nowość i przyznać muszę iż już mi głowa zaczyna pękać od poszukiwań rad i porad w sieci. Ile osób tyle pomysłów. Jedni pouczają drugich, drudzy trzecich itd., a praktycznie żadna porada nie przyniosła rezultatu w moim wypadku.
Jednym z programów, które chciałem zainstalować jest Skype. Ściągnąłem plik .deb ze strony Skype. Nie ma tam jednak ani słowa na temat sposobu instalacji. Znalazłem coś niecoś z pomocą Google, jednak otrzymuję błąd. Wygląda to tak - Debian:
Kod: Zaznacz cały
/home/mangusta# dpkg -i skype-debian_2.1.0.81-1_i386.deb dpkg: błąd przetwarzania skype-debian_2.1.0.81-1_i386.deb (--install): brak dostępu do archiwum: Nie ma takiego pliku ani katalogu Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: skype-debian_2.1.0.81-1_i386.deb Debian:/home/mangusta#
Po wpisaniu polecenia w konsoli i przeciągnięciu pliku do jej okna wychodzi powód błędu:
Kod: Zaznacz cały
Debian:/home/mangusta# dpkg -i '/home/mangusta/Desktop/Pobrane/skype-debian_2.1.0.81-1_i386.deb' dpkg: błąd przetwarzania /home/mangusta/Desktop/Pobrane/skype-debian_2.1.0.81-1_i386.deb (--install): architektura pakietu (i386) nie zgadza się z architekturą systemu (amd64) Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: /home/mangusta/Desktop/Pobrane/skype-debian_2.1.0.81-1_i386.deb Debian:/home/mangusta#
Plik był postawiony na stronie pod Debiana, czy to oznacza, że na 64 bity Skype nie ma? Czy trzeba coś innego zrobić bądź ściągnąć inną wersję? Po raz kolejny zajrzałem na stronę Skype i ściągnąłem wersję stabilną (bez odniesienia do jednego konkretnego systemu). Jest to plik skype_static-2.1.0.81.tar.bz2 Na stronie
http://computersun.pl/linux/podstawy/in ... -s_84.html wyczytałem w jaki sposób się zabiera do tego typu plików. Jest jednak coś co mnie "lekko" denerwuje- są pliki z konkretnym rozszerzeniem, jest konkretny opis jak je rozpakować (tak samo jak w pierwszym opisanym przeze mnie przypadku- rozszerzenie .deb) ale pomimo zastosowania się do tego można furii dostac gdyż to nie chce zadziałać. Tak i w tym przypadku- Debian:/home/mangusta# bunzip2 skype_static-2.1.0.81.tar.bz2 bunzip2: Can't open input file skype_static-2.1.0.81.tar.bz2: No such file or directory. Debian:/home/mangusta# tar -xvjf skype_static-2.1.0.81.tar.bz2 tar: skype_static-2.1.0.81.tar.bz2: Nie można open: Nie ma takiego pliku ani katalogu tar: Błąd nie do naprawienia: koniec tar: Child returned status 2 tar: Zakończenie z błędem z powodu uprzednich błędów Debian:/home/mangusta# Tu naprawdę trzeba mieć nerwy tudzież akademickie pojęcie o Linuxie bo zwykły szarak zwariuje zanim pojmie dlaczego pomimo stosowania się do zaleceń to i tak nie działa.