Samba PDC i LDAP ustawienie uprawnie

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
dk1988

Samba PDC i LDAP ustawienie uprawnień do katalogów

Post autor: dk1988 »

Witam Forumowiczów.

Mam problem z uprawnieniami grup do katalogów, męczę się już z tym 3 dni a mianowicie:
Mam uruchomiony serwer samby z bazą ldap. Końcowym założeniem jest aby użytkownicy należący do danych grup mieli różne prawa do danego katalogu, który później będzie mapowany. Jest sobie katalog programiści, właścicielem jest root, a grupa przynależna to ,,Domain Users''. Na katalog mam nałożone prawa 751. Poniżej przedstawię konfiguracje udziału udostępnionego:

Kod: Zaznacz cały

[programisci]
comment = Katalog programistów
path /home/samba/disk/%S
valid users= "@programisci","@zarzad","@kierownicy"
create mask= 0660
directory mask = 0770
write list = @programisci,@kierownicy
read only= no
Grupa ,,Domain Users'' zawiera wszystkich użytkowników domeny, z założenia grupa zarząd ma mieć uprawnienia tylko do odczytu, zaś grupa programiści i kierownicy również do zapisu. Problem w tym, że grupy programiści i kierownicy nie mają prawa zapisu w katalogu.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

A mają prawo z punktu widzenia uprawnień do plików, a nie serwera Samba?
dk1988

Post autor: dk1988 »

Jeśli chodzi o uprawnienia do folderu to tak mają ale tylko do odczytu i poprzez sambę chciałem nadać dwóm grupą, które mają mieć uprawnienia do zapisu. Chyba że można to w jakiś inny sposób rozwiązać?
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Tak działa system (mechanizmy PAM), sprawdzają, czy program rzeczywiście może wykonać to co chce. Nie wystarczy tylko dla serwera Samba "kazać" system musi się na to zgodzić.
ODPOWIEDZ