Witam.
Posiadam już system open-SUSE 11.2 oraz Windows XP, chciałbym zainstalować Debiana 5.0.
Wiem, że ostatnio instalowany system "przejmie" kontrolę nad rozruchem komputera, czy w Debianie można będzie ustawić kolejność:
open-SUSE
Windows
Debian
Chcę najpierw poznać Debiana i nie stresować innych koniecznością wyboru systemu.
Dziękuję bardzo, gdziekolwiek nie czytam o Debianie spotykam informacje, że jest to trudny system, nie nadający się dla początkujących itd., itp.
Dlatego wolałem upewnić się.
Pozdrawiam.
" pisze:Wiem, że ostatnio instalowany system "przejmie" kontrolę nad rozruchem komputera,
Jako użytkownik Linuksa powinieneś wiedzieć, że takie stwierdzenie jest nieprawdziwe, właśnie w przypadku Linuksa. Debian to nic innego jak tylko Linux. Nowo instalowany Linux (Debian) pozwala na wybór gdzie należy zainstalować program rozruchowy.
Prawda, jednak podczas instalacji raczej przyjmuję "sugestie" OK,YES, DALEJ, niczego nie zmieniając, niech system się zainstaluje.
Może to z tego powodu, że mam dwa dyski twarde i poruszanie się w dev/sda/sdb... Sprawia mi kłopoty i łatwo mogę się pomylić.
Gdzie, co mam zainstalowane.
Miałem przypadek przy instalacji open-SUSE, usuwałem Ubuntu i grub z Ubuntu został drugi z open-SUSE zainstalował się, ale...
Nie uruchomiłem żadnego systemu, więc teraz jestem ostrożny.
Dodane:
Niemożliwe!
Debian uruchamia Windowsa, ale open-SUSE nie ma na liście startowej gruba,
no to się narobiło.
Mam na myśli to, że posiadam gruba w open-SUSE i Debianie, aby czasem czegoś nie przestawić (chodzi zapewne o gruba z Debiana, ale pytam dla pewności).