[+] Instalacja Debiana Squeeze bez dost
[+] Instalacja Debiana Squeeze bez dostępu do Internetu
Witam!
Instalacja Debiana Squeeze bez dostępu do Internetu. Muszę zainstalować system z GNOME i wsparciem dla laptopa, ale nie mam dostępu do sieci. Czy wystarczy do tego płyta DVD1?
Pozdrawiam.
Instalacja Debiana Squeeze bez dostępu do Internetu. Muszę zainstalować system z GNOME i wsparciem dla laptopa, ale nie mam dostępu do sieci. Czy wystarczy do tego płyta DVD1?
Pozdrawiam.
Wystarczy pierwsza płyta CD dedykowana instalacji Gnome. Zresztą jak chcesz przeprowadzić test to sprawdź np. na takiej wersji livecd: http://www.supergrubdisk.org/
Pełna wersja (470MB) zawiera dobrze skonfigurowane środowisko gnome.
Sprawdź:DaVidoSS pisze:O a to jest trochę bez sensu z tym linkiem...
" pisze:sprawdź np. na takiej wersji livecd: http://www.supergrubdisk.org/
Mam jeszcze jedno pytanie, a nie chce zaśmiecać forum nowymi wątkami. Od zawsze używam GNOME, ale od jakiegoś czasu pojawiły się w moim menu również programy korzystające z KDE. Chciałbym wiedzieć, czy współczesne GNOME i KDE różnią się znacząco od siebie jeżeli chodzi o zużycie procesora i RAM? I drugie, czy można zainstalować KDE4 bez dodatkowych aplikacji (to mnie zawsze od niego odstraszało i to bardzo skutecznie)?
Wybacz, chodziło Ci o Rescatux. A to trzeba przetestować jak najbardziej. Juz pobieram..fnmirk pisze:Sprawdź:

...No tak ciekawa propozycja naprawa grub, systemow plikow, chroot, -wszystko za pomocą kilku kliknięć.. Nie widać co się robi w tle , wszystko maksymalnie zautomatyzowane. Ciekawe, ale to nie dla mnie, wole wiedzieć co się dzieje.
@Debian
Zainstalowanie podstawowych aplikacji dla KDE odbywa się przez instalację pakietu kdebase, oraz odpowiednio dla gnome jest to gnome-core. Tak możesz instalować tylko z nośnika netinstall a wiec skoro nie masz internetu - to nie dla ciebie.
Wszystko zależy od medium którego użyjesz do instalacji. Na DVD będziesz miał do wyboru wiele środowisk, na CD będzie tylko GNOME.
GNOME jest lżejsze od KDE gdzie bardzo zasobożerna jest plasma-desktop. Jak się ma slaby sprzęt to różnica jest kolosalna.
Dziekuję Wam za odpowiedzi
Właśnie śmigam na świeżo zainstalowanym GNOME
System zainstalowałem z DVD1. Nie było żadnych problemów poza jednym drobiazgiem. Po instalacji okazało się, że mam jądro amd64 (instalator wybrał takie ze względu na ilość RAM) i przez to nie mogłem ustawic WiFi. Zainstalowałem jądro 2.6.32-5-686 i wszystko działa perfekcyjnie. Pozdrawiam!