[+] Instalacja Debiana Squeeze bez dost

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
@Debian

[+] Instalacja Debiana Squeeze bez dostępu do Internetu

Post autor: @Debian »

Witam!

Instalacja Debiana Squeeze bez dostępu do Internetu. Muszę zainstalować system z GNOME i wsparciem dla laptopa, ale nie mam dostępu do sieci. Czy wystarczy do tego płyta DVD1?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sPeRaCz

Post autor: sPeRaCz »

Wystarczy. Podczas instalacji z DVD wybierz odpowiednią opcję (końcowy etap instalacji)
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Wystarczy pierwsza płyta CD dedykowana instalacji Gnome. Zresztą jak chcesz przeprowadzić test to sprawdź np. na takiej wersji livecd: http://www.supergrubdisk.org/
Pełna wersja (470MB) zawiera dobrze skonfigurowane środowisko gnome.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

O a to jest trochę bez sensu z tym linkiem...
fnmirk
Senior Member

DaVidoSS pisze:O a to jest trochę bez sensu z tym linkiem...
Sprawdź:
&quot pisze:sprawdź np. na takiej wersji livecd: http://www.supergrubdisk.org/
Pełna wersja (470MB) zawiera dobrze skonfigurowane środowisko gnome.
Awatar użytkownika
@Debian

Mam jeszcze jedno pytanie, a nie chce zaśmiecać forum nowymi wątkami. Od zawsze używam GNOME, ale od jakiegoś czasu pojawiły się w moim menu również programy korzystające z KDE. Chciałbym wiedzieć, czy współczesne GNOME i KDE różnią się znacząco od siebie jeżeli chodzi o zużycie procesora i RAM? I drugie, czy można zainstalować KDE4 bez dodatkowych aplikacji (to mnie zawsze od niego odstraszało i to bardzo skutecznie)?
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

fnmirk pisze:Sprawdź:
Wybacz, chodziło Ci o Rescatux. A to trzeba przetestować jak najbardziej. Juz pobieram.. :D
...No tak ciekawa propozycja naprawa grub, systemow plikow, chroot, -wszystko za pomocą kilku kliknięć.. Nie widać co się robi w tle , wszystko maksymalnie zautomatyzowane. Ciekawe, ale to nie dla mnie, wole wiedzieć co się dzieje.
@Debian

Zainstalowanie podstawowych aplikacji dla KDE odbywa się przez instalację pakietu kdebase, oraz odpowiednio dla gnome jest to gnome-core. Tak możesz instalować tylko z nośnika netinstall a wiec skoro nie masz internetu - to nie dla ciebie.
Wszystko zależy od medium którego użyjesz do instalacji. Na DVD będziesz miał do wyboru wiele środowisk, na CD będzie tylko GNOME.
GNOME jest lżejsze od KDE gdzie bardzo zasobożerna jest plasma-desktop. Jak się ma slaby sprzęt to różnica jest kolosalna.
fnmirk
Senior Member

Osobiście używam takich programów, które są mi w danym momencie potrzebne. W pierwszej kolejności szukam programu dedykowanego pod środowisko graficzne. Jednak, jeżeli nie spełnia moich wymagań lub nie ma takiego programu to używam najlepszego z dostępnych w repozytorium.
Awatar użytkownika
@Debian

Dziekuję Wam za odpowiedzi :) Właśnie śmigam na świeżo zainstalowanym GNOME :D System zainstalowałem z DVD1. Nie było żadnych problemów poza jednym drobiazgiem. Po instalacji okazało się, że mam jądro amd64 (instalator wybrał takie ze względu na ilość RAM) i przez to nie mogłem ustawic WiFi. Zainstalowałem jądro 2.6.32-5-686 i wszystko działa perfekcyjnie. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

A to dziwne. Jakim cudem instalator samowolnie zainstalował jądro x64 i jeszcze bardziej zadziwiające dlaczego nie mogłeś "ustawić" WIFI na x64.
ODPOWIEDZ