Cześć!

Jestem w trakcie obmyślania hostingu opartego na Debianie. Hosting z przeznaczeniem na niewielkie strony internetowe, bliżej znane jako strony firmowe oraz pocztę dla klientów. Zaintersowały mnie hostingowe Control Panele z tego względu, że składają się z paneli dla klienta, gdzie klient może sobie sam zarządzać dostępną powierzchnią. Zniesmaczył mnie natomiast fakt, że konfigurację wszystkich usług przejmuje panel (ISPConfig). Fakt, jestem lekkim fanatykiem Linuksa, uwielbiam grzebać w plikach konfiguracyjnych i czytać obszerne dokumentacje <3
Moje przemyślenia to jedno. Natomiast czy w praktyce takie panele sprawdzają się dobrze? Może lepiej postawić wszystkie usługi samemu, skonfigurować ładnie i cieszyć się tym, że się wiem co się ma w plikach? Tylko w tym momencie musiałbym jeszcze własny panel klienta napisać

Zacząłem z IPSConfigiem bo jest darmowy. Opcji ma faktycznie dużo, zwłaszcza widać to od strony panelu dla klienta. DirectAdmina znam od strony klienta, gdyż kiedyś korzystałem z hostingu, którym zarządzało się właśnie przez DA. Dla klienta myślę fajna opcja.
Czy w ISPConfigu jest jakieś zarządzanie uprawnieniami klientów? Np. żeby klient nie miał w panelu wszystkich opcji bo korzysta u mnie jedynie ze skrzynek mailowych.