WWW zewn

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
redgrist

WWW zewnętrzne IP nie dostępne zza NAT

Post autor: redgrist »

Witajcie.
Mam taki problem, mam ruter i serwer www na jednej maszynie. Normalnie podpinam się do stron na tym serwerze, ma on zewnętrzne IP i z innej lokalizacji oglądam strony na nim umieszczone. Uczyniłem go jednak ruterem, zrobiłem na nim maskaradę i jak jestem za tym serwerem nie mam dostępu do stron na nim umieszczonych. Tracert nie pokazuje trasy do zewnętrznego IP tego serwera. Z wewnątrz na IP bramy mogę dostać się do www. Taki sam efekt mam na Linksysie, jak jestem za Linksysem to mogę zarządzać nim tylko po IP bramy. Mimo, że tracert leci do IP zewnętrznego.
Cyphermen
Beginner

Post autor: Cyphermen »

A masz dostęp z zewnątrz np. z pracy? Nie wiem jak to możliwe, że ,,tracert'' leci ci po ip zewnętrznym. Rzekłbym jeszcze, że całkiem poprawnie, że nie dostaniesz się na stronie po zewnętrznym adresie aczkolwiek to tylko moje zdanie, być może się mylę i powinno być tak, że się da.
redgrist

Ruter Linskysa sąsiaduje z tym serwerem i na adresy wbijam się bez problemu. Czyli to nie jest wina firewall raczej. Jak jestem za serwerem to strony na nim zaparkowane są dla mnie nie dostępne. Wpisuję:

Kod: Zaznacz cały

www.coś_tam.pl
i lipa, brak dostępu. Wydaje mi się, że powinno działać, ale napisałem tu aby to zweryfikować.
Cyphermen
Beginner

Nie rozumiem. To raz mówisz że nie można a później, że można.
Jeśli serwer robi za router i za serwer www to nie można tak? Bo jeśli tak to ja mam identycznie z tego co próbuję więc chyba jest to normalne.
Jeśli linksys robi za ruter a Debian za serwer www to musisz przekierować porty www (80) na adres zewnętrzny. To chyba jasne?
redgrist

Tak właśnie służy za serwer www i router, jak jestem za nim to nie mogę się dostać na www. Czy to jest normalne, tego nie wiem.
czakll

Post autor: czakll »

Z tego co napisałeś, w moim rozumieniu wynika:
- Masz serwer WWW, który jest uruchomiony na hoście działającym jako ruter
- Na ową stronę WWW możesz dostać się z interfejsu zewnętrznego, od strony LAN nie.
Popraw jeśli się mylę.

Proponuję sprawdzić, na jakim IP nasłuchuje serwer WWW.
Cyphermen
Beginner

Ja zrozumiałem, że można wejść na serwer od lanu wywołując wewnętrzne ip serwera natomiast jest to niemożliwe wywołując z lanu zewnętrzny adres.
redgrist

czakll pisze:Z tego co napisałeś, w moim rozumieniu wynika:
- Masz serwer WWW, który jest uruchomiony na hoście działającym jako ruter
- Na ową stronę WWW możesz dostać się z interfejsu zewnętrznego, od strony LAN nie.
Popraw jeśli się mylę.

Proponuję sprawdzić, na jakim IP nasłuchuje serwer WWW
Odwrotnie z LAN wchodzę będąc za NAT wywołując IP bramy, czyli serwera www zarazem rutera, ale nie wchodzę na te strony wywołując zewnętrzne IP hosta. Tak jak napisał Cyphermen.
Cyphermen pisze:Ja zrozumiałem, że można wejść na serwer od lanu wywołując wewnętrzne ip serwera natomiast jest to niemożliwe wywołując z lanu zewnętrzny adres.
czakll

Post autor: czakll »

IP zewnętrzne hosta wpisujesz gdzieś będąc wewnątrz swojej sieci, czy z internetu ktoś wywołuje stronę i nie może jej otworzyć?
redgrist

czakll pisze:IP zewnętrzne hosta wpisujesz gdzieś będąc wewnątrz swojej sieci, czy z internetu ktoś wywołuje stronę i nie może jej otworzyć?

Z internetu to pikuś, może odpalić każdy apache jest ustawiony ok. Ale ja zza masq robionej przez tego hosta nie mogę odpalić stron na nim. Chyba że wpiszę

Kod: Zaznacz cały

[URL]http://192.168.12.1/strona1[/URL]
.
A jak wpiszę
[HTML] www.moja_superstrona.pl[/HTML]to nie działa.

Ale Pan może, Pani może wszyscy mogą odpalić bo nie są za NATem tego serwera www
ODPOWIEDZ