Linux na netbooku z Hongkongu

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Mackos

Linux na netbooku z Hongkongu

Post autor: Mackos »

Witajcie!
Ostatnio nawiedził mnie okropny pomysł, wynalazłem netbooka za 150zł na allegro, jakaś firma typu ,,najazd podzespołów z odzysku'' i wymyśliłem, że może opłacałoby się wziąć takie jedno urządzenie, i zamiast jakiegoś tam Windowsa zainstalować na nim normalnie Debiana tudzież Ubuntu.
Żeby móc później swobodnie z niego korzystać, ot np. (jak to w moim przypadku) do pisania skryptów i stron www w czasie ,,okienek'' między zajęciami.
Jak myślicie zdałoby coś takiego egzamin?
Wiadomo, że jak się zepsuje to pal licho, można się trochę awanturować o naprawę, albo jak ukradną to też trudno. Wartość straty stosunkowo niska.

Jeśli coś to zainteresowanym
http://tinyurl.com/2whv533
button
Beginner

Post autor: button »

Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Post autor: grucha »

Generalnie istotny w tamtym temacie jest mój post (3 od końca). To urządzenie posiada wbudowany system Windows CE. Co to są systemy wbudowane możesz poczytać tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/System_wbudowany

Nie oznacza to co prawda, że nie da rady zainstalować tam innego systemu, ale nie będzie to tak proste jak w przypadku zwykłego PC-ta. Po pierwsze wymagany będzie Debian dla arm, po drugie instalację przeprowadza się poprzez tzw. flashowanie pamięci ROM, więc trzeba by odpowiednio przygotować firmware z systemem, w czym pewnie najtrudniej byłoby dopasować sterowniki do całości sprzętu. Po trzecie nie wiadomo jak ograniczona byłaby funkcjonalność takiego systemu.

Mi osobiście odechciało się kupować tego sprzętu jak trochę o nim poczytałem. Jeżeli nie masz masy wolnego czasu i zapału do pracy, to bym odradzał zabawę i poradził raczej kupno jakiegoś taniego netbooka z atomem. Oczywiście istnieje jeszcze szansa, że ktoś zrobił firmware oparty na debianie czy innym GNU/Linuksie dla tego sprzętu i go udostępnił. Trzeba by poczytać w google albo popytać na forach czy grupach dyskusyjnych traktujących o takich sprzętach.
ODPOWIEDZ