Instalacja Linuksa z poziomu Linuksa

Pomoc dotycząca instalacji systemu
sadoss

Instalacja Linuksa z poziomu Linuksa

Post autor: sadoss »

Witam.
Mam dosyć spory problem z laptopem, nie działa cd-rom, oraz usb, prawdopodobnie dysk twardy też, lecz nie mam pewności.
I tutaj się zaczyna mój problem, próbowałem instalacji Windowsa, przez PXE, lecz zawsze wyświetla się jakiś błąd.

Próbowałem Ubuntu instalacji sieciowej, lecz wyświetla się błąd:

Kod: Zaznacz cały

kernel critical
czy jakoś tak.

Jedyne co mi się udało to uruchomić jądro Linuksa w trybie tekstowym poprzez PXE, ściągnąłem Damn Small Linux 4.4.10 w formacie ISO i nie mam pojęcia jak go zainstalować. Szukałem poleceń, lecz nie znam się na tym i nie znalazłem odpowiedniej.

Laptop ma dostęp do internetu, a więc mogę ściągnąć dodatkowe składniki jeśli będą potrzebne, jedyne czego potrzebuję, to pomocy w instalacji. Potrzebny mi jakikolwiek system, aby sprawdzić stan dysku (2.5 cala wejście ATA, więc nie mam gdzie go sprawdzić).

Może napisałem trochę niezrozumiale, za co przepraszam, gdyż dosyć ciężko ubrać mi mój problem w słowa.
Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Shiver25

Post autor: Shiver25 »

Witam,

Nie wiem czy próbowałeś wykorzystać do swojego celu UNetbootin. Tutaj masz stonkę domową http://unetbootin.sourceforge.net/ Ponoć działa, ale nie wiem tego ze swojego doświadczenia.

Życzę powodzenia :) .

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Skoro nic nie działa ani cd/usb/dysk to po co chcesz cokolwiek robić? Najpierw napraw komputer i chociaż dysk twardy. Lub sprawdź czy on działa.
Zainteresuj się instalacją przez debootstrap i podpięciem dysku do innego komputera.
ODPOWIEDZ