pppoa na Debianie ale przez ethernet

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
montie

pppoa na Debianie ale przez ethernet

Post autor: montie »

Witajcie.
Mam problem albo i nie problem.
Krótka historia.
Było łącze od TPSA (DSL, modem speedstream 4100), Debian pracował jako ruter (na tym www, dns, postfix - ip było wpisane na stałe dla karty eth0) - wszystko działało poprawnie.

Obecnie, łącze od NETIi (ip przydzielane automatycznie ale załatwione stałe - ale i tak pobierane jest z automatu od netii), autoryzuje się do netii za pomocą loginu i hasła).

Co teraz z Linuksem? Ma na nim działać www, poczta i inne ale jak to uruchomić aby wpisać Linuksowi IP? Niestety parametry linii muszą być PPPoA, wiem, że Linux obsługuje PPPOE ale co z OA? Konfigurował ktoś takiego speedstreama w takiej konfiguracji? Wiem, że jest tam tryb most ale czy to załatwi sprawę aby usługi działały? Na razie speedstream pracuje jako ruter ale co z domeną na Linusie i innymi usługami, można na nim (speedstream) DMZ ustawić ale co z bindem, pop3 itp.? Jakaś sugestia jak ten temat ugryźć?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Może zajrzyj wcześniej do ,,Debian Reference''.
boskar

Post autor: boskar »

Jeżeli poprawnie ustawisz tryb mostu, ustawisz pobieranie IP z dhcp na tym interfejsie, który idzie na zewnątrz, to powinieneś dostać zewnętrzne IP dla swojego Linuksa, i wszystko powinno działać prawidłowo, "po staremu".
ODPOWIEDZ