Sidux
Sidux
Czy moze ktos mial z tym systemem stycznosc ?? bo zastanawiam czy moze jego zamiast Debiana sobie zainstalowac...
Nie wiem czy sa z nim jakies problemy a na polskich stronach niewiele jest o nim
http://www.sidux.com/index.php?&newlang=pol
Nie wiem czy sa z nim jakies problemy a na polskich stronach niewiele jest o nim
http://www.sidux.com/index.php?&newlang=pol
mnie zwykły debian doprowadził do rozpaczy, przez ostatnie 2 lata regularnie podchodziłem do czystego debiana: sierżanta,, etch, sida i zawsze kompletna klapa no bo "pobierz sobie..." tylko jak mam pobrać skoro internetu wifi nie mam, windowsa też nie. W końcu zdarzyła się taka możliwość, ale i tak nie udało się ujarzmić intela :/
Najważniejsze czym się rózni Sidux on Sida to to że niczym :P
jest kilka splashy "firmowych" nazwijmy, dodatkowo forma live cd , nawet wyglądem przypomina Knopixa, jedyne co dodali to kilka dodatkowych konfiguratorów do instalacji min instalator mojej tragicznej karty wifi. polecam
Najważniejsze czym się rózni Sidux on Sida to to że niczym :P
jest kilka splashy "firmowych" nazwijmy, dodatkowo forma live cd , nawet wyglądem przypomina Knopixa, jedyne co dodali to kilka dodatkowych konfiguratorów do instalacji min instalator mojej tragicznej karty wifi. polecam
Witam.
Od razu się zastrzegę - Debian i tylko Debian. Jak pewnie wielu z Was, próbowałem licznych dystrybucji, co zawsze kończyło się powrotem do Debiana. Od pewnego czasu mam sidux'a. Przyznam, że jestem pod wrażeniem.
Może to klon, ale bardzo sprawny, stabilny i dopracowany. Nie będę się silił na wyliczanie zalet tego braciszka Debiana
tylko zaznaczę, że dla lubiących odchudzone KDE (ale mające wszystko co na pierwszy rzut potrzeba - resztę można sobie dorzucić w razie potrzeb) to powinni wybrać sidux'a. Na moim kompie
instalacja z płytki live trwała zaledwie 7 minut. Bezbłędnie i z kilkoma mechanizmami jemu tylko właściwymi, jak:
- bajecznie prosta instalacja sterów nvidia lub ati za pomocą skryptu
- metapakiety
- od razu skonfigurowany apt z surces.list sid-a
- ładna szata graficzna i splash
- bezbłędne wykrywanie sprzętu i automatyczne podmontowanie partycji HD
- dobrze działający protokół TCP-IP (w innych dystrybucjach było z tym różnie)
Jest szybki, bardzo szybki i widać to gołym okiem, bez pomiarów. Korzysta z repozytoriów Debiana, świetnie się aktualizuje i na dzisiaj mam tak:
Polecam.
Od razu się zastrzegę - Debian i tylko Debian. Jak pewnie wielu z Was, próbowałem licznych dystrybucji, co zawsze kończyło się powrotem do Debiana. Od pewnego czasu mam sidux'a. Przyznam, że jestem pod wrażeniem.
Może to klon, ale bardzo sprawny, stabilny i dopracowany. Nie będę się silił na wyliczanie zalet tego braciszka Debiana
Kod: Zaznacz cały
stoper@siduxbox:~$ cat /etc/issue
Debian GNU/Linux lenny/sid \n \l
stoper@siduxbox:~$ lshw -short
WARNING: you should run this program as super-user.
H/W path Device Class Description
====================================================
system Computer
/0 bus Motherboard
/0/0 memory 1011MiB System memory
/0/1 processor AMD Sempron(TM) 2600+
/0/1/0 memory 128KiB L1 cache
/0/1/1 memory 256KiB L2 cache
/0/100 bridge VT8377 [KT400/KT600 AGP] Host Bridge
/0/100/1 bridge VT8237 PCI Bridge
/0/100/1/0 display NV34 [GeForce FX 5200]
/0/100/a eth0 network RTL-8139/8139C/8139C+
/0/100/b multimedia Bt848 Video Capture
/0/100/f storage VIA VT6420 SATA RAID Controller
/0/100/f.1 storage VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIP
/0/100/f.1/0 ide0 bus IDE Channel 0
/0/100/f.1/0/0 /dev/hda disk 160GB WDC WD1600JB-00REA0
/0/100/f.1/1 ide1 bus IDE Channel 1
/0/100/f.1/1/0 /dev/hdc disk HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B
/0/100/f.1/1/1 /dev/hdd disk SONY CD-RW CRX210E1
/0/100/10 bus VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller
/0/100/10/1 usb1 bus UHCI Host Controller
/0/100/10.1 bus VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller
/0/100/10.1/1 usb2 bus UHCI Host Controller
/0/100/10.2 bus VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller
/0/100/10.2/1 usb3 bus UHCI Host Controller
/0/100/10.3 bus VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller
/0/100/10.3/1 usb4 bus UHCI Host Controller
/0/100/10.4 bus USB 2.0
/0/100/10.4/1 usb5 bus EHCI Host Controller
/0/100/11 bridge VT8237 ISA bridge [KT600/K8T800/K8T890
/0/100/11.5 multimedia VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controlle
/0/100/11.6 communication AC'97 Modem Controller
- bajecznie prosta instalacja sterów nvidia lub ati za pomocą skryptu
- metapakiety
- od razu skonfigurowany apt z surces.list sid-a
- ładna szata graficzna i splash
- bezbłędne wykrywanie sprzętu i automatyczne podmontowanie partycji HD
- dobrze działający protokół TCP-IP (w innych dystrybucjach było z tym różnie)
Jest szybki, bardzo szybki i widać to gołym okiem, bez pomiarów. Korzysta z repozytoriów Debiana, świetnie się aktualizuje i na dzisiaj mam tak:
stoper@siduxbox:~$ cat /proc/version
Linux version 2.6.23.12-slh-smp-2 (slh@progress) (gcc version 4.2.3 20071123 (prerelease) (Debian 4.2.2-4)) #1 SMP PREEMPT Sun Dec 23 14:05:19 CET 2007
Polecam.
-
- Senior Member
Mam sida/siduksa
Tzn. zainstalowany sid i dodane repozytoria siduksa. Dlaczego? Bo ma kilka programów, które ułatwiają życie. Sam sidux różni się od sida wyłącznie:
- swoimi kernelami
- dodanym czymś w rodzaju centrum sterowania, nieco przypominającym drake z Mandrivy (chodzi o użyteczność, nie wygląd) choć nie tak rozbudowanym
- kilkoma dodatkowymi pakietami
- reszta to upiększacze
Oferując pełną wersję KDE (teraz 3.5.9 bodaj), jest czymś w rodzaju Debian KDE, korzysta też z repozytoriów sida. Jeśli wierzyć temu co napisane na ich stronie, niektóre programy, w stosunku do sida zostały poprawione, a dystrybucja przetestowana pod kątem stabilności. Stabilna jest.
W sumie fajna alternatywa dla kogoś, kto chce mieć najnowsze dostępne oprogramowanie, stabilny system, ułatwienia w konfiguracji niektórego sprzętu (np. karty nVidii, ndiswrapper, karty sieciowe itp.), a jednocześnie chce pozostać przy Debianie.
PS: Nie używałem, ale zdaje się, że podobną funkcjonalność oferuje Kannotix.

- swoimi kernelami
- dodanym czymś w rodzaju centrum sterowania, nieco przypominającym drake z Mandrivy (chodzi o użyteczność, nie wygląd) choć nie tak rozbudowanym
- kilkoma dodatkowymi pakietami
- reszta to upiększacze
Oferując pełną wersję KDE (teraz 3.5.9 bodaj), jest czymś w rodzaju Debian KDE, korzysta też z repozytoriów sida. Jeśli wierzyć temu co napisane na ich stronie, niektóre programy, w stosunku do sida zostały poprawione, a dystrybucja przetestowana pod kątem stabilności. Stabilna jest.
W sumie fajna alternatywa dla kogoś, kto chce mieć najnowsze dostępne oprogramowanie, stabilny system, ułatwienia w konfiguracji niektórego sprzętu (np. karty nVidii, ndiswrapper, karty sieciowe itp.), a jednocześnie chce pozostać przy Debianie.
PS: Nie używałem, ale zdaje się, że podobną funkcjonalność oferuje Kannotix.