Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
menthu
Witam!
Żeby program którego używam działał poprawnie muszę do konsoli wklepać dwie linijki:
Kod: Zaznacz cały
export PKG_CONFIG_PATH=/usr/local/lib/pkgconfig/
export LD_LIBRARY_PATH=/usr/local/lib/
Później w tej samej konsoli mogę wpisać nazwę programu, który chciałem uruchomić z tymi zmiennymi. Jest to dość męczące, więc dodałem te dwie linijki do pliku .bashrc. Niestety jest to tylko połowiczne rozwiązanie problemu, bo dalej muszę odpalać program z terminala. Pytanie brzmi następująco: w jaki sposób mogę dodać te dwie linijki do aktywatora programu w menu, by wszystko działało poprawnie? Konieczne jest stworzenie skryptu który będzie wywoływany zamiast programu, czy da się to zrobić w jakiś cwańszy sposób?
lessmian2
Member
autor: lessmian2 » 05 listopada 2010, 17:26
Sprawdź coś takiego:
PKG_CONFIG_PATH=/usr/local/lib/pkgconfig/ LD_LIBRARY_PATH=/usr/local/lib/ ./jakis-program
menthu
Dodałem to co podałeś do nowego aktywatora w menu programy i nie działa. Po kliknięciu wyrzuca komunikat:
Wykonanie procesu potomnego "PKG_CONFIG_PATH=/usr/local/lib/pkgconfig/" (Nie ma takiego pliku ani katalogu) się nie powiodło
lessmian2
Member
autor: lessmian2 » 05 listopada 2010, 17:43
Zawsze możesz zrobić skrypt z tymi trzema poleceniami i jego wywoływać w aktywatorze
Edycja:
Albo coś takiego też powinno zadziałać:
sh -c "PKG_CONFIG_PATH=/usr/local/lib/pkgconfig/ LD_LIBRARY_PATH=/usr/local/lib/ /jakis-program"
menthu
Tak, wiem. Wpadłem na to już wcześniej, dlatego pytam tylko o jakąś inną metodę.
Jeśli ktoś będzie miał jeszcze jakieś pomysły, to będę wdzięczny.