Cześć,
Temat komunikatora firmowego jest pewnie nie nowym tematem i pewnie w odpowiedzi usłyszę JABBER. Jabber to fajna sprawa jednak brakuje mi tam możliwości (lub o niej nie wiem) takiej konfiguracji która da możliwość by lista użytkowników była synchronizowana centralnie .. czyli każdy użytkownik będzie miał z automatu przydzielaną listę gdzie zdefiniowani będą pracownicy całej firmy.
Czy ktoś z Was zrobił coś takiego?
Komunikator firmowy
ldap, możesz rozwinąć temat. Do tej pory ldap kojarzył mi się z kontrolerem domeny, ale w jaki sposób współpracuje z jabberem. I jeszcze jedno podepnę się pod temat bo mam podobny problem, czy da się zapisywać na serwerze rozmowy użytkowników?. Chodzi mi dokładnie o możliwość korzystania z sieci GG, ale właśnie w taki sposób żeby logi z nich zapisywane były na serwerze. Wiem, że można uruchomić serwer Jabbera i jest coś takiego jak ,,transporter'' do GG. Spotkał się ktoś z was z tym problemem?
Dokładny opis konfiguracji.
Lista rozszerzeń do openfire. Na pewno znajdziesz te, które Cię interesują.
Lista rozszerzeń do openfire. Na pewno znajdziesz te, które Cię interesują.
- hello_world
Polecam ejabbera
Nie wrócę do openfire bo dużo bardziej awaryjny niż ejabberd. Openfire bardzo często mi rozłączał użytkowników ejabberd działa bardzo stabilnie. Nigdy nie lubiłem javy (openfire to program w javie).
I w jednym i drugim masz możliwość konfigurowania użytkowników jak chcesz (grupy). W ejabberd masz możliwość stworzenia wiele wirtualnych domen.
Do każdego możesz podpiąć openldapa przez co masz możliwość dodawania, usuwania użytkowników w jednym centralnym miejscu. Jeżeli ldap kojarzy ci się z AD to dobrze ci się wydaje. ldap to protokół dostępowy służący do odczytu, modyfikacji katalogów informacyjnych. Katalogi to bazy podobnie jak relacyjne bazy. Bardzo trudny temat do wchłonięcia.
Dodatkowo dla obu rozwiązań możesz podpiąć asteriksa i masz viop.
Nie wrócę do openfire bo dużo bardziej awaryjny niż ejabberd. Openfire bardzo często mi rozłączał użytkowników ejabberd działa bardzo stabilnie. Nigdy nie lubiłem javy (openfire to program w javie).
I w jednym i drugim masz możliwość konfigurowania użytkowników jak chcesz (grupy). W ejabberd masz możliwość stworzenia wiele wirtualnych domen.
Do każdego możesz podpiąć openldapa przez co masz możliwość dodawania, usuwania użytkowników w jednym centralnym miejscu. Jeżeli ldap kojarzy ci się z AD to dobrze ci się wydaje. ldap to protokół dostępowy służący do odczytu, modyfikacji katalogów informacyjnych. Katalogi to bazy podobnie jak relacyjne bazy. Bardzo trudny temat do wchłonięcia.
Dodatkowo dla obu rozwiązań możesz podpiąć asteriksa i masz viop.