Witam.
Potrzebuję zrobić coś takiego: Instaluję Debiana jako główny system operacyjny, do tego instaluję również: CentOS, Fedorę, Ubuntu, Windowsa XP, Windowsa Vistę i Windows7. I teraz najbardziej istotna rzecz, chciałbym aby wyglądało to mniej więcej tak: w grubie mamy do wyboru:
[INDENT]Linux:
[INDENT]-CentOS
-Fedora
-Ubuntu
Microsoft:
-Windows XP
-Windows Vista
-Windows 7[/INDENT]
Restore:
[INDENT]-CentOS
-Fedora
-Ubuntu
-Windows XP
-Windows Vista
-Windows 7[/INDENT][/INDENT]
Celowo nie umieściłem w tym całym menu Debiana, ponieważ nie chcę, aby ktokolwiek poza mną miał możliwość edycji gruba. Bardzo ważną sprawą jest również aby wszystkie opcje z ,,Restore'', były możliwe po wpisaniu hasła.
Tylko nie bardzo wiem, jak się technicznie za to zabrać. Zapewne instaluję najpierw całe oprogramowanie Microsoftu, później Linuksy (tylko w jakiej kolejności Debian jako pierwszy z Linuksów, czy jako ostatni). Później wystarczy pewnie montować wszystkie partycje pod Debianem i odpowiednio edytować wpisy w grubie. Dobrze, z tym sobie poradzę. Obrazy partycji chcę stworzyć za pomocą partImage, tylko nie wiem jak to podpiąć pod gruba (do opcji restore). Wiem, że opcje przywracania na hasło można ustawić w partImage, w momencie tworzenia obrazu.
Pozdrawiam
Grub i obrazy partycji - partImage
Coś takiego jak tutaj http://vimeo.com/6685192.