[+] Postfix z MySQL, duże litery w adresie odbiorcy

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
mat89

[+] Postfix z MySQL, duże litery w adresie odbiorcy

Post autor: mat89 »

Witam.
Posiadam Postfixa z MySQL. Ostatnio zauważyłem, że niektóre e-maile nie trafiają do adresata tylko do ogólnego folderu. Dzieje się to dlatego, ponieważ w polu odbiorcy listu występuje wielka litera lub cały adres e-mail jest napisany dużymi literami np.:

Kod: Zaznacz cały

Adres@domena.pl
lub:

ADRES@DOMENA.PL
I teraz, co z tym zrobić? Czy muszę dla każdego z tych kont tworzyć dodatkowy alias? Czy można ustawić parametr aby postfix nie odróżniał wielkości liter.
stepek
Beginner

Post autor: stepek »

Sprawa dziwna, ale zerknij tu może coś pomoże
i na bank da się zmienić/poprawić wpisy w bazie, ale trzeba byłoby coś napisać.
Jest tez inne rozwiązanie. Sprawdzić gdzie jest zapytanie do bazy i poprawić samo zapytanie tak by zwracało zawsze adres pisany małymi literkami. Jest taka funkcja w mysqlu, która zwróci małe litery.
mat89

SELECT mailbox from users where mail = '%s'
to mój wpis w login_maps czytałem coś o poleceniu LOWER ale nie wiem jak go użyć w moim zapytaniu
stepek
Beginner

Post autor: stepek »

To juz wiesz czego szukac w pliku postfixa. Przejrzyj czy nie masz tam gdzies zapytania podobnego. Tylko nie szukaj takiej calej frazy bo raczej nie znajdziesz. I polecenie nalezy wstzawic tak (o ile to lower bo mi sie wydawalo ze jakos lowercase albo cos podobnego ale moge sie mylic)

Select LOWER(mailbox) from ..
Co prawda w tej chwili nie moge tego sprawdzic ale jak nie zadziala to mozesz odezwac sie do mnie na gg lub na priva po godzinie 15 (jeszcze lepiej po 18)i spróbujemy cos zaradzic razem. Efekty opiszemy tu.
mat89

Już wiem na czym polega problem. Nie polega on na zapytaniu w bazie a o lokalnego transportera w moim przypadku procmaila.
W pliku konfiguracyjnym procmaila mam:

MAILDIR="/home/poczta/$RECIPIENT"

$RECIPIENT
Oznacza, że pobiera on z pola odbiorcy listu i tam kieruje do katalogu, ponieważ katalog użytkownika to adres mailowy. Dlatego on tego katalogu nie odnajduję gdy jest z wielkiej litery. Teraz, co trzeba dopisać przed poleceniem:

$RECIPIENT
aby ten adres był zawsze z małej litery?
Awatar użytkownika
turox

Post autor: turox »

Linijke wyżej dodaj:

RECIPIENT=`echo $RECIPIENT |tr [:upper:] [:lower:]`
mat89

Tak myślałem, że będzie coś z ,,upper'', działa. Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ