Automatyczna konfiguracja aktualizacji pakietów - aptosid

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
robero
Beginner

Automatyczna konfiguracja aktualizacji pakietów - aptosid

Post autor: robero »

Mam prosty skrypt do automatycznej aktualizacji po starcie systemu. Są w nim polecenia takie jak:

Kod: Zaznacz cały

apt-get -f install -y
oraz:

Kod: Zaznacz cały

dpkg --configure -a
Ale to nie wystarcza, żeby zapobiec wszystkim problemom. Chodzi o to, że jak się pojawia nowa wersja niektórych pakietów to trzeba wybrać, czy chce się zachować bieżącą wersję, czy zainstalować nową. Będę wdzięczny jak ktoś mi powie jak zmodyfikować to drugie z podanych przeze mnie poleceń, albo lepiej, co w ogóle powinno znaleźć się w skrypcie, aby w takich sytuacjach automatycznie wybierana była opcja "y", czyli żeby instalowana była nowa wersja pakietu. Wówczas skrypt będzie niezawodny.
Oczywiście nie muszę mieć takich automatów w swoim systemie, rzecz w tym, że Aptosida zainstalowałem też osobom, które nie znają się na Linuksie, a teraz na co dzień go używają.
Będę wdzięczny za pomoc.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Najlepiej wyłącz ten skrypt, osobom, które niezbyt sobie radzą z systemem. Zainstalowany i sprawny system może poczekać z aktualizacją, która nie jest przymusem. Automatyczne potwierdzanie aktualizacji, bez uważnego przeczytania wspomnianych komunikatów, może spowodować większe kłopoty niż jej brak. System zainstalowany i skonfigurowany na bazie Sida jest dość nowy i funkcjonalny nawet przez rok lub dłużej.
robero
Beginner

Post autor: robero »

Dziękuję. Jest to pewne rozwiązanie. Jednak rok w Sidzie to bardzo dużo.

Systemy te stoją już wiele wiele miesięcy, wcześniej jako Sidux i jedynym poważnym problemem był grubem, którego pewnego dnia trzeba było reanimować z livecd.
A plusy: ciągłe poprawki bezpieczeństwa, zmiany w KDE, nowe wersje programów jak choćby coraz lepszy Openoffice, K3B itp. itd.
No i jądro. Jeszcze w sierpniu było jądro 2.6.34, później 2.6.35, a teraz jest już 2.6.36 (albo mi się wydaje albo użycie CPU jest na nim nieco niższe, zapewne lepiej obsługuje sprzęt, zapewne obsługuje więcej sprzętu, itp, itd).
Więc chyba warto.
A nawet jeśli tego nie zastosuję to chciałbym wiedzieć jak to zrobić.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
ODPOWIEDZ