[+] Pakiety w

Pomoc dotycząca instalacji systemu
jaskmar

[+] Pakiety w świeżo zainstalowanym systemie

Post autor: jaskmar »

Witam.
Zaczynam swoją przygodę z Linuksem, także proszę do mnie mówić łopatologicznie.

Mój Debian po instalacji zdaje się być bardzo okrojony. Brakuje takich podstawowych pakietów, jak np. gcc, automake itp. Podczas instalacji graficznej, instalator się nie pytał o tak szczegółowe rzeczy, czy zainstalować to czy tamto. Przez brak takich pakietów niesamowicie ciężko zainstalować mi sterowniki do karty sieciowej.

Żeby zainstalować to, potrzeba tamto, żeby to, trzeba tamto itd. Zeszło mi to w sumie jakieś 12godzin po drodze pojawiały się jakieś inne problemy.
Muszę wszystko oczywiście instalować ręcznie, bo nie mam internetu (brak sterowników do karty sieciowej).

Teraz pytanie, czy nie mogę zainstalować Debiana, tak, żeby nie był tak "okrojony".
(Pamiętajcie że jestem zielony).
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Skoro zaczynasz swoją przygodę z Linuksem to mamy, specjalnie na Twoje życzenie, przepisać wszystkie artykuły jakie są dostępne w dziale dla początkujących?
Zajrzałeś do:
działu forum dla początkujących?
Wiesz co to jest ,,Debian Reference''? Przekartkowałeś przynajmniej?
&quot pisze:Muszę wszystko oczywiście instalować ręcznie, bo nie mam internetu (brak sterowników do karty sieciowej).
Dlaczego nie dostarczysz jakichś informacji o posiadanym sprzęcie i wersji Debiana, tylko narzekasz?
Dostarcz jakichś informacji:
http://debian.linux.pl/threads/12771-Za ... kasz-pomoc
jaskmar

Zajrzałem do działu dla początkujących, nie wiem dlaczego zakładasz, że nie.

Moja karta sieciowa (WiFi) to TP-Link Realtek TL-WN353GD, chociaż wątpie żeby to było istotne jeżeli chodzi o instalację np gcc przy instalacji systemu. Debian 5.0.6 architektura i386
fnmirk
Senior Member

&quot pisze:Zajrzałem do działu dla początkujących, nie wiem dlaczego zakładasz, że nie.
Dlatego:
&quot pisze:Zaczynam swoją przygodę z Linuksem, także proszę do mnie mówić łopatologicznie.
Dostałeś odnośnik do tematu, w którym są opisane pewne procedury dostarczania informacji, a ty dalej swoje.
&quot pisze:chociaż wątpię żeby to było istotne jeżeli
Skoro wiesz lepiej co jest dla Ciebie istotne to dlaczego zawracasz głowę zakładaniem tego tematu.
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Z jakiej płyty instalowałeś? Nie użyłeś przypadkiem netinstall?
Proponuję ściągnąć pierwszą płytę DVD lub 2-3 pierwsze płyty CD i dopiero brać się za instalację.
Po podstawowej instalacji powinno być zainstalowane wszystko co potrzebujesz żeby działała sieć.
jaskmar

fnmirk, to, że zajrzałem, to nie czyni ze mnie eksperta. I nie czytałem wszystkiego, tylko szukałem czegoś, co mogłoby mi pomóc w rozwiązaniu problemu. Wiem, że jesteś moderatorem, ale zamiast czepiać się, czego popadnie, to spróbowałbyś pomóc. W końcu chyba po to jest to forum.

Ister, instalowałem z płyty CD, ale są na niej wersje instalacyjne pakietów, których potrzebuje, także druga płyta chyba nie jest potrzebna. No chyba, że się mylę?
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Możesz się mylić. Ilość sprzętu jest tak duża, że pierwsza płytka CD może nie obejmować akurat Twojego. Z moich doświadczeń 2 płyty CD to obecnie minimum. A optimum to pierwsze DVD.
Poza tym płyta CD płycie CD nierówna. Tak jak pisałem - możesz mieć płytkę netinstall, wówczas pakiety są okrojone niemal do zera.
Wreszcie - czy jesteś pewien, że nie działa Ci internet? Może tylko wymaga skonfigurowania?
jaskmar

Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś. Nie chodzi mi o to żeby od razu zainstalowały się sterowniki do mojej karty sieciowej. Mogę je sobie doinstalować. Chodzi mi o to że nie mam jak, bo nie działa mi komenda "make" gdy chcę to zrobić. Zainstalowałem sobie później pakiet automake (+kilka innych do tego potrzebnych), to znowu się pluło, że nie mam gcc. Później pojawiły się inne problemy podczas instalacji pakietów potrzebnych do instalacji gcc...

Chodzi mi o to, aby zainstalować system od razu z tymi pakietami (a są one na CD1 Debiana), bo, według mnie, są to pakiety dosyć podstawowe/często używane w systemie. Zwłaszcza dla programisty.
fnmirk
Senior Member

jaskmar, nie podając informacji, nie przybliżasz się do rozwiązania swojego problemu. Możemy sobie w taki sposób rozmawiać i nic to nie da. Jak sobie wyobrażasz udzielenie pomocy skoro nie dostarczasz istotnych informacji?
Dostarcz informacji, o które prosiłem.
jaskmar

Wersja jądra: 2.6.26-2-686 (#1 SMP Mon Aug 30 07:01:57 UTC 2010 i686 GNU/Linux)

Architektura: i386

Lista urządzeń:

Kod: Zaznacz cały

00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8366/A/7 [Apollo KT266/A/333]
    Kernel driver in use: agpgart-via
    Kernel modules: via-agp
00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8366/A/7 [Apollo KT266/A/333 AGP]
    Kernel modules: shpchp
00:0a.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8185 IEEE 802.11a/b/g Wireless LAN Controller (rev 20)
    Kernel driver in use: rtl8180
    Kernel modules: rtl8180
00:0b.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 62)
    Kernel driver in use: uhci_hcd
    Kernel modules: uhci-hcd
00:0b.1 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 62)
00:0b.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 65)
    Kernel driver in use: ehci_hcd
    Kernel modules: ehci-hcd
00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8233A ISA Bridge
    Kernel modules: via-ircc, i2c-viapro
00:11.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
    Kernel driver in use: VIA_IDE
    Kernel modules: via82cxxx
00:11.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 23)
00:11.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 23)
00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 40)
    Kernel driver in use: VIA 82xx Audio
    Kernel modules: snd-via82xx
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV17 [GeForce4 MX 440] (rev a3)
    Kernel modules: nvidiafb
(Karta sieciowa na 3. miejscu)
ODPOWIEDZ