Lekka dystrybucja polskoj

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
poldas
Beginner

Lekka dystrybucja polskojęzyczna oparta na Debianie na komputer klasy PIII

Post autor: poldas »

Witam.

Złożyłem z domowych i firmowych części, dwa komputery z procesorami PIII 700-800 MHz z 128 MB RAM, zamierzam je przekazać do świetlicy wiejskiej, gdzie mają posłużyć dla dzieci, jak i dorosłych, którzy będą chcieli skorzystać z komputera/internetu. Komputery mają posłużyć do:
[INDENT]- przeglądania internetu
- pisania dokumentów
- grania w proste gry[/INDENT]
Czy ktoś może polecić jakąś dystrybucję opartą na Debianie, która będzie działać na sprzęcie tej klasy i będzie sensownie spolszczona.

Dodam, że przetestowałem już Fluxbuntu i wydaje mi się, że interfejs Fluxboxa może nie być do końca intuicyjny. No chyba, że się mylę.

Z góry dziękuję za pomoc.
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Zależy ile Ci się chce w to bawić.
Ja bym przygotował dobrze Debiana. Zaczynając od skompilowania jądra pod konkretne komputery, instalacja samego core, następnie doinstalowanie tylko tego co potrzeba. Oczywiście któryś z lekkich środowisk graficznych (fluxbox, xfce, lxde), do tego jakaś lekka przeglądarka (hmm, może chrome mimo mojej awersji do inwigilacji). Nie wiem co polecić w temacie pisania dokumentów, OpenOffice lekki nie jest, ale chyba oferuje największą zgodność z dokumentami MS Office...
Nie ma szans, żeby chociaż podwoić ilość RAMu?
poldas
Beginner

Myślę, że dam radę podwyższyć RAM do 256 MB. Wiem, że instalacja od zera Debiana to najelepszy pomysł, niestety nie mam zbyt wiele czasu na instalacje krok po kroku i dalej personalizowanie X-ów. Szukam raczej gotowej dystrybucji opartej na Debianie.

Też mi się wydaje, że Chrome będzie najlepszą opcją, a jeśli chodzi o pakiet biurowy to już chyba nie ma co się zastanawiać OpenOffice wydaje się być jedyną alternatywą
giaur
Member

Post autor: giaur »

Wystarczy ci normalny debian. Konfiguracji wbrew pozorom nie ma aż tak dużo. Najpierw instalacja systemu podstawowego, potem instalacja x-ów i środowiska graficznego (jedno polecenie w konsoli).

Jako środowisko graficzne najbardziej intuicyjne i dość lekkie będzie lxde. Interfejsu takiego jak ma fluxbox nawet ja do dziś nie trawię i nigdy nie strawię (dla mnie to porażka), a co dopiero początkujący użytkownik lub taki, który do tej pory widział tylko windowsa.
poldas
Beginner

To co lenny dla PIII?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Pamięć 512MB i dowolna wersja Debiana z LXDE. Jak już wybierasz, to wersję Squeeze, która jest w trakcie przygotowania do uzyskania statusu wersji stabilnej.
Sprawdź jak działa np. Knoppix.
http://debian.linux.pl/threads/9479-Dys ... we-live-cd

Musisz mieć więcej pamięci (512MB minimum), aby sprawdzić działanie wersji livecd.

Możesz też zainstalować następcę Siduksa:
http://debian.linux.pl/content/400-sidu ... osid-start
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

Musisz mieć więcej pamięci (512MB minimum), aby sprawdzić działanie wersji livecd.
Niekoniecznie, akurat wczoraj odpalałam Knoppixa 5.1.1 CD na laptopie z P4 2.66 GHz i 256 MB (DDR 1) RAM-u. I to "bez" dysku twardego.
Tzn. fizycznie był podpięty, ale padł tak, że BIOS laptopa w ogóle go nie "widział". I chodziło to całkiem zgrabnie.
Ale czy da się tak z Knoppixem na PIII 800 MHz i 256 RAM-u?
Słabszy procesor i z połowę mniej pamięci podręcznej procesora (256 KB?), a w tym P4 jest 512KB pamięci podręcznej i może to w jakiś sposób nadrabiało mniejszą ilość RAM-u?
DadaD
Beginner

Post autor: DadaD »

Przy małej ilości RAM-u tzn poniżej 512 ciężko pracować. Testy robiłem w ubiegłym roku procesor o podobnej szybkości.
zerknij http://debian.linux.pl/threads/13404-Ma ... prz%C4%99t
Najlepiej dać ile wlezie u mnie to było 768MB.
Wtedy można uruchomić GNOME

pozdrowienia
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Katiusha, to jest Pentium III i pamięć ma bardzo duże znaczenie. Większość obecnych dystrybucji livecd wykorzystuje maksymalnie pamięć
zbig

Post autor: zbig »

Ja bym Tobie polecił crunchbanglinux-10 opartą o "Debian Squeeze" albo Linux Mint LXDE opartą o "Lubuntu 10.04".
ODPOWIEDZ