Odzyskanie danych ext4 po przypadkowym formatowaniu

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
dariusz_

Odzyskanie danych ext4 po przypadkowym formatowaniu

Post autor: dariusz_ »

Witam. Mam poważny problem i proszę o pomoc.

Instalując Archa 64bit po kilku ćwiczeniach na virualboxie wszystko wydawało się dość proste w dodatku z dobrym tutkiem ze strony http://forum.dobreprogramy.pl/arch-linu ... 45406.html. W momencie montowania partycji wyglądało już zupełnie inaczej niż na zdjęciach z tutka i nie zauważyłem informacji (ostrzeżenia że mogę stracić dane). Wszystko wydawało mi się że jest ok. Instalacja nie doszła do końca z powodu jakiegoś błędu połączenia z serwerem ...tty7

Na dysku nic nie zapisywałem. Dysk z którego dane chciałbym odzyskać ma 1,5TB pojemności i był zapełniony w ok.10%. Niestety dysk nie był podzielony na partycje i nie mam innego o podobnej wielkości by przegrać obraz i odzyskiwać dane. W ostateczności mogę nawet taki dysk zakupić.

Pytania na chwilę obecną mam następujące:
1.Czy można odzyskać całość danych (różne rodzaje plików)?
2.Jakim programem można to zrobić?
3.Czy średnio znający angielski człowiek może sobie z takim problemem (programem) poradzić?
4.Czy mogę utworzyć z dysku 1,5TB (tego z utraconymi danym) nową partycję by próbować odzyskać wszystkie dane. Jakim programem bezpiecznie to zrobić.

Nie zaczynałem próby odzyskiwania danych, gdyż nie jestem pewien jak i czym zaczynać.

Dodam że może te dane są tam zapisane, a dysk nie sformatowany tylko jakoś zablokowany (nie widziałem żadnej informacji o formatowaniu dysku) i nie potrafię się do nich dostać. Po zainstalowaniu debiana minta na pierwszym dysku 80GB kiedy próbuję wejśś na ten 1,5TB jest tylko katalog lost+found. Nautilus podaje że dysk ma 1,4TB a zajętego jest 1,2TB czyli te dane gdzieś tam są.
ODPOWIEDZ