programowy Raid 10 - co zrobi

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
sector
Beginner

programowy Raid 10 - co zrobić gdy padnie jeden dysk? Jak odbudować macierz?

Post autor: sector »

Od jakiegoś czasu już chciałem pobawić się VMWare i raidem programowym Debiana. Wczoraj zainstalowałem sobie na VMWare Debiana i stworzyłem Raid 10 z 4 dysków, na którym utworzyłem partycję /home. Natomiast partycja główna /, była na osobnym piątym dysku. Dzisiaj chciałem zobaczyć co będzie jeśli odepnę jeden dysk z macierzy - czy system uruchomi się, jakie będą komunikaty itp. Co dziwne, system się nie uruchamia. Może to wina samego VMWare?
Szukałem trochę z pomocą Google, ale nie znalazłem nic konkretnego na ten temat. Czy ktoś może mi powiedzieć jakie powinno być zachowanie systemu przy odpięciu jednego z czterech dysków w Raid10? Jak przywrócić system do poprawnego działania?
Pacek
Beginner

Post autor: Pacek »

System powinien się w tym przypadku odpalić nawet jakbyś wszystkie 4 dyski z RAID10 odpiął, ponieważ dysk uruchomieniowy zawiera praktycznie wszystkie niezbędne do funkcjonowania foldery. Podejrzewam, że bez folderu /home system powinien sie odpalić. Więc po pierwsze sprawdź, czy nie odpiąłeś akurat dysku na którym był cały system operacyjny ;)
Jeżeli chodzi o zachowanie, gdy w RAID10 odepniesz jeden z dysków, to nie powinno się nic stać. System powinien działać jak przedtem. Jedyną różnicą byłaby niezreplikowana macierz. Po włożeniu dysku macierz powinna się zreplikować. Generalnie trzeba sprawdzić mdadm, jaki jest status macierzy.
Awatar użytkownika
sector
Beginner

Czyli teoretycznie wypinam popsuty dysk, wpinam czysty nowy i macierz się odbuduje sama? A jak wygląda sprawa odnośnie formatowania itp?
Awatar użytkownika
turox

Post autor: turox »

No nie do końca sama, najpierw na nowym dysku trzeba założyć odpowiednie partycje typu fd (Linux raid autodetect), a potem dołączyć je do macierzy. Np:

Kod: Zaznacz cały

mdadm /dev/md0 -a /dev/sdc3
No i potem jeszcze uaktualnić mdadm.conf bo UUID nowego dysku jest inny:

Kod: Zaznacz cały

mdadm --examine --scan
Pacek
Beginner

Post autor: Pacek »

Przepraszam, że napisałem zbyt dużym skrótem myślowym. W przypadku sprzętowego kontrolera to najpewniej by się sam odbudował po wymianie dysku na nowy. w przypadku RAID'a programowego należy odpowiednio skonfigurować dysk i dołączyć go do naszego RAID'a zgodnie z opisem Turoxa.
Awatar użytkownika
sector
Beginner

No i wszystko jasne na chwile obecną. Jak wrócę do domu z pracy to spróbuje raz jeszcze. Dzięki za odpowiedz!
cooleq
Beginner

Post autor: cooleq »

A czy w ten sam sposób można rozszerzyć pamięć (RAID5)?
Podłączyć dysk, sformatować go jako fd i dołączyć wyżej wymienionymi poleceniami?
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

A czy przy tworzeniu macierzy określałeś ilość urządzeń?
cooleq
Beginner

Post autor: cooleq »

Nie pamiętam, ale chyba nie. Po prostu zrobiłem macierz z wszystkich dostępnych.
Awatar użytkownika
lun
Beginner

Post autor: lun »

Basically the step includes adding a disc to the array as a spare, then growing the array onto this device.

mdadm --add /dev/md1 /dev/sdf1
mdadm --grow /dev/md1 --raid-devices=4
Rozszerzanie, uszczuplanie macierzy przy mdadm jest fajne, proste i przyjemne.
Przy pomocy pierwszej linii dodajemy spare part, przy pomocy drugiej robimy ją aktywnym urządzeniem.
Oczywiście po wszystkim trzeba wykonać skan i przekazać nową postać do pliku mdadm.conf
ODPOWIEDZ