[+] Lustrzana kopia systemu za pomoca rsync LAN

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
mccn

[+] Lustrzana kopia systemu za pomoca rsync LAN

Post autor: mccn »

Witam.

Mam do wykonania przeniesienie systemu, ze starego serwera ponieważ się już sypie. Niestety, nie mam możliwości podpięcia do tego serwera dysku fizycznie, dlatego muszę wykonać to za pomocą sieci tzn. serwer mam fizycznie połączony przełącznikiem z drugą docelową maszyną, tylko pytanie, jak to wykonać programem rsync? Jeżeli miałbym możliwość podpięcia dysku poradziłbym sobie z tym, ale przez sieć nie mam pojęcia jak to wykonać? Dlatego liczę na Waszą pomoc, jakieś wskazówki itp.
bzyk
Beginner

Post autor: bzyk »

Awatar użytkownika
mccn

Za pomocą rsynca się nie da? Z dd mam niemiłe wspomnienia, zbyt dużo problemów.
bzyk
Beginner

A jakież można mieć problemy z dd? Co Ci nie grało?
Z samym rsyncem też można, ale musiałbyś podmontować docelowy dysk pod jakiś inny system.
Awatar użytkownika
mccn

Mam tak 2 maszyny serwer stary z którego chcę przenieść cały system na nowy serwer wszystko mam zmontowane wpięte do sieci teraz tylko potrzeba zrobić lustrzaną kopie systemu i wgrać ją na ten nowy serwer nie wiem czy dd sobie poradzi ?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Awatar użytkownika
ryba84
Beginner

Post autor: ryba84 »

Wystarczy na nowym serwerze odpalić jakieś livecd z ssh i na starym to samo. Zamontować partycje ze starego systemu i zamontować za pomocą sshfs i odpalić rsync. Nie możesz tego zrobić z działającego systemu no chyba, że masz tam LVM i możliwość zrobienia snapshot-a.
Awatar użytkownika
mccn

A mógłbyś tak trochę jaśniej, uruchomić livecd nie problem ale jak zamontować za pomocą sshfs i jak dokładniej to z pomocą rsync zrobić?

Może po prostu zrobić kopię zapasową systemu i potem na drugim serwerze przywrócić tę kopię zadziałałoby to?
bzyk
Beginner

Stary, ale co Ty chcesz, rybkę czy wędkę? Ktoś ma Cię za rączkę poprowadzić, czy chcesz się czegoś nauczyć. RTFM do ,,cukierka''!
A jak Ci się nie chce, to zleć to komuś za kasę.

...albo uruchom sobie jakiegoś Acronisa z płytki ,,hiren's boot'', on zrobi wszystko za Ciebie.
Awatar użytkownika
ryba84
Beginner

Post autor: ryba84 »

mccn pisze:A mógłbyś tak trochę jaśniej, uruchomić livecd nie problem ale jak zamontować za pomocą sshfs i jak dokładniej to pomocą rsync zrobić?

Może po prostu zrobić kopię zapasową systemu i potem na drugim serwerze przywrócić tę kopię zadziałałoby to?

Trzeci wynik.
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=sit ... =&gs_rfai=
ODPOWIEDZ