Programowanie w Linuksie wady i zalety - znalezienie zatrudnienia

Wszystko Off Topic
virus999

Programowanie w Linuksie wady i zalety - znalezienie zatrudnienia

Post autor: virus999 »

Witam.
Chcę Was prosić o odpowiedź, pytanie brzmi, czy jeśli będę programował w C++ i Javie na Linuksie to kiedy będę szukał pracy to, czy jeśli będzie praca dotycząca Windowsa to czy czas nie pójdzie na marne? I co mogę stracić programując w Linuksie, zadaję takie standardowe pytania bo mnie gnębią. Wiem, że Windows to nic trudnego, jak zostać mistrzem myszki ale chodzi mi tylko o języki bo chciałbym zarabiać na programowaniu, w przyszłości, ale z tego co znalazłem to mało jest firm, które bazują na Linuksie. Czy to opłacalne? Czy lepiej dla komercji pozostać na Windowsie?

Linux to dla mnie same zalety. Co do systemu nie mam żadnych zastrzeżeń ale, że nie mam doświadczenia w programowaniu na tej platformie to nie chcę wyciągać pochopnych wniosków odnośnie programowania i zarabiania na tym systemie. Więc kto mi powie, jakie są minusy programowania na tej platformie.
Dziękuję.

Nie chcę widzieć komentarzy ludzi, którzy moje pytanie uważają za śmieszne choć naprawdę jestem taki, że polegam na opinii i w tym wypadku bez niej nie dowiem się co o tym sądzić. Dlatego polecam się temu forum bo bardzo pomocni są tu ludzie.
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Post autor: grucha »

Po pierwsze to oprogramowanie na komputery osobiste jest niewielkim wycinkiem całego rynku, więc to czy programujesz na Linuksie czy na Windowsie nie ma zbyt dużego znaczenia, skoro możesz skończyć pisząc np. systemy wbudowane. Nie ma co się też oszukiwać, że da się być dobrym programistą znając tylko Windows, albo tylko Linuksa. Znajomość obu systemów nawet jak piszemy oprogramowanie na tylko jeden z nich jest istotna. Widziałem już "speców" którzy całe życie pisali na Windows, a kiedy u klienta dostali w swoje ręce serwer na Solarisie nie byli w stanie domontować do niego dysku. Oczywiście to odosobniony przypadek i wspomniani panowie przez ileś tam lat z powodzeniem pisali nie znając Unixa, więc pewnie można i tak. Co do tego, że niewiele firm korzysta z Linuxa to bym się nie zgodził. Patrząc na np. Krakowski rynek pracy to jest trochę firm, zwłaszcza dużych korporacji, gdzie znajomość tego systemu jest potrzebna.

PS. Widząc twoją czysto materialną motywacje do nauki, to trochę czarno Ci wróżę. Pracodawcy potrafią takich ludzi wyczuć, a z punktu widzenia firmy nie jest to raczej zaleta. Poza tym prawdziwe pieniądze, to zarabiają ludzie którzy zarządzają projektami IT, a nie ci którzy je klepią.
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Ehh, gdy widzę taki temat to mi się młodość przypomina, jestem nim zmęczony, ale pozwolę sobie udzielić głosu ;)

Mam tyle do powiedzenia w tym temacie, że muszę się aż powstrzymywać. Postaram się napisać jak najmniej, aby wyodrębnić tylko najważniejsze.

Nie wiem ile masz lat, ale chyba jeszcze nie wiesz, że nawet programiści pasjonaci w pracy musza robić to co im każą, a nie to co ich kręci. A Ty pytasz co Ci będą kazali :) Niestety nie mam dla ciebie dobrych wieści. Zazwyczaj będą Ci kazali programować dla platformy Windows - czemu? Wiesz.

Co do pytania, to jest mała różnica między C++ a Javą. Nie chodzi mi o język, tylko różnicę na tle Twojego pytania. C++ to sam język, do tego trzeba jeszcze bibliotek. Najlepiej uczyć się tych preferowanych przez dominującą platformę w biznesie - znów Windows. Java to również między platformowa maszyna, więc nawet jak będziesz tworzył pod Linuksem to nie będzie to aż taka wielka różnica.

Jeszcze dwa pytanka:
- oczywiście nie będziesz nam pisał wirusów ;)
- czy wiesz, że nauka programowania zajmie Ci parę ładnych lat, a po 5-ciu zmieni się trend?

:confused: na jakim forum powinienem się udzielać aby potem gdzieś przyjęli mnie do pracy...
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

A na jakim etapie programowania obecnie jesteś?

Jeśli dopiero zaczynasz - możesz startować na dowolnym systemie. Początki niewiele się różnią, a i przejść z jednego na drugi łatwo. Jednak im dalej w las tym więcej drzew. W pewnym momencie różnice stają się istotne. Mimo to mając doświadczenie z jedną platformą łatwiej przejść na drugą niż nie mając żadnego.
Po drugie - to nie jest tak, że nie ma firm używających Linuksa. Firmy można podzielić na dwie grupy - te, które używają tylko Windowsa (raczej małe) i te, które używają Windowsa, Linuksa, a często jeszcze innych systemów.
Poza tym jeśli będziesz dobry to pracę znajdziesz. Ale do tego musisz przede wszystkim chcieć się nauczyć, a nie tylko chcieć zarobić pieniądze.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Jeśli chcesz zarabiać kasę na pisaniu kodu to zainteresuj się: (w tej kolejności):
- java i wszystkie jej popularne frameworki
- .net i c#, MS SQL i najlepiej nie programowanie na desktopy, a ASP.NET, desktop to margines w aplikacjach biznesowych. Jeśli już desktop, to zwróć uwagę na WPF (w Polsce jeszcze mało popularne, ale powoli to się zmienia).

W obu przypadkach jest WIELE do nauczenia - tak wiele, że nawet nie będę wymieniać bo nie ma sensu rzucać tu haseł, które i tak ci nic nie powiedzą.

Jeśli chcesz zarobić na linuksie, to tylko na administracji serwerów, sieci, pisaniu skryptów: bash, perl, python, ale na pewno nie C++.
robero
Beginner

Post autor: robero »

giaur nie do końca się zgodzę, jest dużo ofert pracy gdzie wymagana jest znajomość c++ i systemów typu Linux.
giaur
Member

Post autor: giaur »

No dużo, ale zależy jak na to spojrzeć. 10 ofert które znajdziesz powiedzmy w ciągu 15 minut to może i dużo. Ale w porównaniu z liczbą ofert programowania w .net, których w tym samym czasie znajdziesz powiedzmy 100 to już nie jest tak dużo prawda?

Ludzie, zrozumcie że pod linuksa nie pisze się aplikacji biznesowych, oprócz specjalistycznych zastosowań, ponieważ linuks nie jest z reguły używany na desktopach. W zamian za to, jest bardzo, bardzo często używany na serwerach, do administracji sieci firmowych, firmowej poczty, stron www itd...
Więc jeśli ktoś pyta, gdzie można znaleźć pracę w IT na linuksach, to odpowiedź jest tylko jedna - sieci, serwery skrypty.

Jeżeli C++, to specjalistyczne rozwiązania, bliżej programowania urządzeń wbudowanych niż desktopów - może to być praca bardzo dobrze płatna ale nie jest jej dużo.
mlodir

Post autor: mlodir »

Nie tylko sieci i serwery. Zapominacie chyba o coraz większym rynku smartfonów i podobnych im urządzeń. Tam sytuacja już nie przedstawia się tak różowo jeżeli chodzi o windows. Najważniejsze to nauczyć się porządnie języków, dalej nie powinno być już problemów ze znalezieniem pracy, nie zależnie na jakiej platformie programujesz. Radzę się też uczyć QT, które jest bardzo przyjemne, multiplatformowe i co najważniejsze, wszędobylskie. Do QT oczywiście c++ (albo raczej odwrotnie), no i java. Jeżeli będziesz swobodnie posługiwał się tymi językami, pozostanie Ci tylko nauka poszczególnych API (niestety na rynku smartfonów w tym wypadku jest niesamowity bałagan). Nikogo raczej nie będzie obchodziło na jakiej plaformie Ty to napisałeś, tylko na jakiej platformie można to uruchomić.
ODPOWIEDZ