Instalacja Windows Xp i Debiana na jednym dysku

Pomoc dotycząca instalacji systemu
przemek86

Instalacja Windows Xp i Debiana na jednym dysku

Post autor: przemek86 »

Witam

Zwracam się do Was z pytaniem i prośba o pomoc,gdyż chciałbym zainstalować Windowsa XP i Debiana na jednym dysku sata, powiedzcie jak podzielić dysk i jakie partycje na nim mam utworzyć co w jakiej kolejności instalować oraz jak skonfigurować program rozruchowy by poprawnie ładował oba systemy za wskazówki serdecznie dziękuje i pozdrawiam ! :)
Awatar użytkownika
ShinnRa
Beginner

Post autor: ShinnRa »

Ja mam dysk 250 GB podzielony: Windows 50 GB i Linux 200 GB: 512 MB SWAP, 49.5 GB / i 150 GB /home.

Zainstaluj najpierw Windows bo on nie toleruje innych systemów i czyści boot sektor. A Linux instaluje program rozruchowy i sam go konfiguruje,

Co do konfiguracji to możesz zmienić domyślny system,który będzie się uruchamiał, bo całą resztę skonfiguruje instalator.
przemek86

instalować grub czy lilo ?
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

przemek86 pisze:instalować grub czy lilo ?
GRUB, jak najbardziej GRUB. Instalator chyba sam sugeruje aby to jego zainstalować, ale nie jestem tego pewny, bo ostatni raz instalowałem linuxa rok temu :)
przemek86

ok :) dzięki za rady czyli dziś po robocie szykuje się troche instalacji ;) windows i linux :) w razie problemów napisze ;)
Awatar użytkownika
ShinnRa
Beginner

Post autor: ShinnRa »

mlyczek pisze:Instalator chyba sam sugeruje aby to jego zainstalować, ale nie jestem tego pewny, bo ostatni raz instalowałem linuxa rok temu :)
Ja tam w czasie instalacji nie znalazłem innego bootmanagera niż grub...
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

ShinnRa pisze:Ja tam w czasie instalacji nie znalazłem innego bootmanagera niż grub...
tak mi się właśnie przypominało. O ile dobrze pamiętam, to po wejściu do menu instalacji (klawisz Esc) była chyba możliwość wyboru - instalacja GRUBa, a instalacja LILO, ale instalator sam szedł do punktu z GRUBem, a ten z LILO omijał.
przemek86

No i udało się bez problemów zainstalować oba systemy na dysku twardym :) dołozyłem KDE ,Kadu i narazie wszystko działa :)
ODPOWIEDZ