Przejde od razu do sedna sprawy mam problem z ustawieniem 85 hz przy rozdzielczości 1024x768 na debianie sidzie. Mam 60 hz ale szkoda mi trochę oczu. Wziąłem się za szukanie horizontal i vercital (chyba tak to się pisze) sync mam dobrze ustawione. Próbowałem z gtf wstawiałem do xorga no i niestety nic to nie dawało . Po 3 dniach męk postanowiłem napisać ten temat bo sam już wymiękam. Oczywiście jak chce zmienić odświeżanie przez konfiguracje pulpitu (mam kde) to mam odświeżanie 85 hz i nie moge zmienić. Wszystkie programy do zmiany rozdziałki i odświeżania pokazują że mam 85 hz a moje oczy i monitor że 60. :-/
Karta to via sis unichrome igp 1 a monitor philips 107 e4 (na windowsie wyciągam bez problemu 1024x768@85)
Załączam mój xorg.conf
Jak widac jedziesz na sterowniku 'vesa'. Czyli nie masz zainstalowane sterow do twojej karty graf. Vesa to standardowy sterownik , na ktorym na pewno nie osiagniesz wiecej jak 60Hz.
Musisz zainstalowac sterowniki. Nie wiem jak sie ma sprzet 'via' ze sterownikami do linuksa ale musisz poszukac..
BlackEvo pisze:Musisz zainstalowac sterowniki. Nie wiem jak sie ma sprzet 'via' ze sterownikami do linuksa ale musisz poszukac..
Istnieje coś takiego jak openchrome i nawet poczytałem skompilowałem wszystko fajnie tylko jak wpisałem w xorg-u via to miałem klasyczne "no screens found" :-(
Eh szkoda mi oczu na 60 hz :/
Mam kolegę który ma chyba tę samą kartę i kiedyś pomagałem mu w tym samym. (wprawdzie on miał ubuntu ale...)
Drivery są chyba w paczkach.
dam Ci na PW jego GG.
Jaki ten internet jest mały :mrgreen:
Dzięki, wypróbuje, postaram się jak najszybciej odezwać.
W ubuntu 7.04 z automatu wykryło i zainstalowało :-x
Przynajmniej tak mówił
Tylko kurcze szkoda mi debiana sida bo jest taki fajny :-/
Moim zdaniem chodzi o to że sam sis via unichrome bla bla bla jest na różnych chipsetach a ja trafiłem na właśnie taki jakiś felerny
Zainstalowałem ubuntu i vesa była :-/
I`m back on debian i jeszcze będę walczył zobaczymy co z tego wyjdzie
ehhh znalazłem że openchrome