Po
Połączenie ssh z virtualboksa
Mam takie pytanie, czy jest możliwość podłączenia się do virtualboksa przez ssh?
Otóż mam:
[INDENT]na komputerze Windows7
na Virtualboksie mam Debiana [/INDENT]
I teraz chciałbym połączyć się przez ssh (putty) z Debianem i z poziomu ssh wszystko robić. Jeśli tak to jak to zrobić?
Dziękuję za odpowiedź.
Otóż mam:
[INDENT]na komputerze Windows7
na Virtualboksie mam Debiana [/INDENT]
I teraz chciałbym połączyć się przez ssh (putty) z Debianem i z poziomu ssh wszystko robić. Jeśli tak to jak to zrobić?
Dziękuję za odpowiedź.
A jak jeśli można wiedzieć?
Stosowałem się do tego poradnika:
http://allisterx.blogspot.com/2008/05/a ... albox.html
Gdy wpisywałem polecenia:
Dostawałem błędy:
Korzystam z najnowszej wersji VirtualBox.
Stosowałem się do tego poradnika:
http://allisterx.blogspot.com/2008/05/a ... albox.html
Gdy wpisywałem polecenia:
Kod: Zaznacz cały
VBoxManage setextradata MyLinux "VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/ssh/HostPort" 2222
VBoxManage setextradata MyLinux "VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/ssh/GuestPort" 22
VBoxManage setextradata MyLinux "VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/ssh/Protocol" TCP
p, li { white-space: pre-wrap; } Kod wyniku (RC) wywołanej funkcji:
[font= ]REGDB_E_CLASSNOTREG (0x80040154)[/font]
C:\Program Files\Oracle\VirtualBox>VBoxManage setextradata MyLinux "VBoxInternal/Devices/pcnet/0/LUN#0/Config/ssh/HostPort" 2222
Oracle VM VirtualBox Command Line Management Interface Version 3.2.8
(C) 2005-2010 Oracle Corporation
All rights reserved.
ERROR: Could not find a registered machine named 'MyLinux'
Details: code VBOX_E_OBJECT_NOT_FOUND (0x80bb0001), component VirtualBox, interface IVirtualBox, callee IUnknown
Context: "FindMachine(Bstr(a->argv[0]), machine.asOutParam())" at line 583 of file VBoxManageMisc.cpp
C:\Program Files\Oracle\VirtualBox>
- xmaster
- Junior Member
1. Sprawdź jaki IP ma Debian
2. Puść PING z Hosta Windowsa do Debiana
3. Połącz się z tym IP.
Osobiście spotkałem się z 2 konfiguracjami VB
1. VB tworzy własną podsieć 10.x.x.x (nie pamiętam dokładnie) i systemy goście dostają adresy z jakiejś tam wymyślonej puli.
2. VB korzysta z ustawień Hosta - ale do routera wysyła inny mac systemu gościa i tak możemy mieć 2 systemy Host i Gość z adresami np 192.168.0.2 i 192.168.0.3
PS - opis jest z 2008 roku - świeższego nie było?
2. Puść PING z Hosta Windowsa do Debiana
3. Połącz się z tym IP.
Osobiście spotkałem się z 2 konfiguracjami VB
1. VB tworzy własną podsieć 10.x.x.x (nie pamiętam dokładnie) i systemy goście dostają adresy z jakiejś tam wymyślonej puli.
2. VB korzysta z ustawień Hosta - ale do routera wysyła inny mac systemu gościa i tak możemy mieć 2 systemy Host i Gość z adresami np 192.168.0.2 i 192.168.0.3
PS - opis jest z 2008 roku - świeższego nie było?
Próbowałem różnie, albo polecenie ping na mój host (tzn. mój Windows) albo przekracza limit czasu polecenia.
xmaster, szukałem i nie ma nowszego.
Załączę kilka zrzutów ekranu:
z cmd (ipconfig /all)

z kart sieciowych:

Tutaj ustawienia kart sieciowych w virtualboksie
]
I na końcu z Debiana (na virtualboksie):

Nie wiem jak to wszystko ustawić aby działało, może ja robię coś źle?
Dziękuję za pomoc.
xmaster, szukałem i nie ma nowszego.
Załączę kilka zrzutów ekranu:
z cmd (ipconfig /all)

z kart sieciowych:

Tutaj ustawienia kart sieciowych w virtualboksie
]

I na końcu z Debiana (na virtualboksie):

Nie wiem jak to wszystko ustawić aby działało, może ja robię coś źle?
Dziękuję za pomoc.
Też sprawdzalem i nic
Mnie się wydaje, że wina leży w połączeniu między windowsem a virtualboxem.
Tylko nie wiem gdzie.
Karta na windowsie "Polączenie lokalne" ma ip 169.254.142.48 <-- ale on mi pinguje ma moj host tj windows.
A czy jakieś specjalne ustawienia sieci mają być w "Ustawieniach głównych" w Virtualboxie?

Badanie 10.0.2.15 z 32 bajtami danych:
Upłynął limit czasu żądania.
Tylko nie wiem gdzie.
Karta na windowsie "Polączenie lokalne" ma ip 169.254.142.48 <-- ale on mi pinguje ma moj host tj windows.
A czy jakieś specjalne ustawienia sieci mają być w "Ustawieniach głównych" w Virtualboxie?
Więc, co muszę zrobić? Bo nigdy z tym do czynienia nie miałem i nie wiem jak to ustawić.
Rozwiązałem inaczej ten problem, zainstalowałem vmware player i nie było problemu z połączeniem ssh.
Może wiecie, jak zrobić aby system wirtualny sam się uruchamiał?
O co mi głownie chodzi. Na systemie wirtualnym zwanym dalej serwer/debian chcę zainstalować sobie apache. I teraz tak chcę, że jak w przeglądarce wpisuję adres ip serwera to mi łączy z apache. Czy jest coś takiego wykonywalne? Jeśli tak to jak?
Dziękuję za pomoc.
Rozwiązałem inaczej ten problem, zainstalowałem vmware player i nie było problemu z połączeniem ssh.
Może wiecie, jak zrobić aby system wirtualny sam się uruchamiał?
O co mi głownie chodzi. Na systemie wirtualnym zwanym dalej serwer/debian chcę zainstalować sobie apache. I teraz tak chcę, że jak w przeglądarce wpisuję adres ip serwera to mi łączy z apache. Czy jest coś takiego wykonywalne? Jeśli tak to jak?
Dziękuję za pomoc.