Wróciłem po 10 miesięcznej przerwie do jedynego słusznego systemu, czyli Debiana Sida.
Do tej pory pracowałem na normalnym komputerze, ale teraz wpadł mi w ręce laptop i w związku z tym mam kilka pytań i problemów.
Generalnie wszystko co powinno działa ale:
- Compiz - działa tylko jak wpiszę:
a pamiętam, że była jakaś opcja w gnome (wygląd), którą się ustawiało wyłączenie compiza, min. standard i zaawansowane. Teraz za cukierka tego nie mam. A od compiza mam wszystkie pakiety w tym do gnome.
Kod: Zaznacz cały
compiz --replace
Co jeszcze muszę doinstalować, aby w gnome sobie spokojnie to ustawiać (wiem, że mogę dodać ,,compiz --replace'' do autostartu. - Zarządzanie energią - w zasadzie wszystko działa ale
[INDENT]a) Jak podepnę/odłączę zasilanie 220V matryca przygasa i nie wraca do poziomu pierwotnego, włącza się jakby oszczędzanie energii bez względu na to, że akumulator ma 100% naładowania i jest podpięty do prądu.
b) Jak skonfigurować klawisze do podświetlania matrycy (klawisze funkcyjne do dźwięku działają standardowo, czyli np. klawisz FN + F11 = ściszenie, ale już np. FN + F7 nie powoduje ściemnienia matrycy.[/INDENT] - Hdmi, TV i xorg
[INDENT]a) Xorg nie uruchomił się bez pliku xorg.conf, dopiero jak wygenerowałem i podałem sterownik ati to wystartował.
b) Prawdopodobnie dlatego, że xorg nie wykrywa automatycznie, po podłączeniu TV do laptopa nie mogę ustawić poprawnych rozdzielczości (w laptopie 1366x768, a w telewizorze 1920x1080) za to na siłę daje jakąś 1280x768 przez co obraz ani w laptopie a ni w telewizorze nie wyświetla się prawidłowo (nienaturalnie rozciągnięty).[/INDENT] - Co jeszcze powinienem zainstalować aby laptop działał najlepiej.