Instalacja Ubuntu na komputerze z procesorem pentium III

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
gryfi

Instalacja Ubuntu na komputerze z procesorem pentium III

Post autor: gryfi »

Przy instalacji Ubuntu wyświetlają mi się:

Kod: Zaznacz cały

(iniframfs)mount:mounting/dev/loop0 on//filesystem.squashfs failed:input/output error
i:

can not mout/dev/loop0(/cdrom/casper/filesystem.squashfs)on//filesystem.squashfs
Moja płyta główna to asus cuv4x (staroć), procesor pentiumIII 866 i adapter podpięty pod PCI z dyskiem sata. Z tym, że dyskiem startowym jest PATA, gdyż BIOS nie wykrywa dysków na adapterze.
Od razu mówię, że narzędzia typu partet magic 4.11 też nie chcą pracować, oprócz typu memorytest+ i mhdd, które bez problemów sobie radzą.
gryfi

Dzięki za edycję i przeniesienie
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Czy w trybie uruchomienia systemu z płyty CD/DVD występują jakieś problemy z komputerem?
gryfi

Nie, nic się takiego nie dzieje. Podejrzewam trzy rzeczy:
  1. Jakieś ustawienie w biosie - tutaj nie wiem dokładnie jakie, intuicja mi nic nie podpowiada.
  2. W co wątpię, powinienem starszą wersję systemu zainstalować.
  3. Może adapter sprawia problem sprzętowy (zresztą zaraz go usunę i zobaczę) - Nic nie dało .
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Uruchom system z płyty CD/DVD i przedstaw wynik polecenia:

fdisk -l
yantar
Member

Post autor: yantar »

Ten błąd wyszukiwarka najczęściej wyrzuca odnośnie instalacji Ubuntu (albo np. Minta opartego na Ubuntu). Rozwiązania podawane przez użytkowników są różne, od wymiany napędu CD-ROM/wypalenie kolejnej płyty z obrazem dystrybucji/zainstalowanie wcześniejszej wersji systemu i aktualizacja. Stawiałbym raczej na wadliwie wypaloną płytkę.
gryfi

Od razu mówię, że z płytą jest wszystko w porządku.
Spróbowałem uruchomić live cd z Knoppiksem 5.1 i działa (zwracam uwagę, że mam kilka innych, nowszych live cd i były z nimi problemy).
Pytanie teraz jest takie, czy ściągać najnowszego Debiana i mieć nadzieję, że uda się, czy starszą wersję i aktualizować.
Ubuntu sobie daruję (no i plusem jest to, że z adapterem nie ma żadnych problemów, jest to adapter PCI wspomagający tworzenie RAID)..
ODPOWIEDZ