Po tym powinien sie wlanczyc instalator a nic sie nie robi...tak jakby sie zawiesil;/Instalator sprawdze konfiguracje sprzetowa komputera
Windows Problem
Windows Problem
Chce miec linuksa i windowsa razem bo jak cos w Linuksie padnie to bede mial przynajmniej skad pisac posty aby naprawic problem. Mam taki problem: Jak wkladam plytke z windowsem i normalnie sie uruchamia z plytki to wyskakuje mi normalnie taki komunikat:
za mało informacji - podaj jaką masz płytę, procesor, dyski itd
@maciekr - o wiele wygodniej jest zainstalować najpierw win a potem linuksa - windows podczas instalacji ignoruje inne systemy i nadpisuje mbr - w rezultacie tracisz menu wyboru systemu (grub, lilo ...). o jakich problemach słyszałeś ??
@maciekr - o wiele wygodniej jest zainstalować najpierw win a potem linuksa - windows podczas instalacji ignoruje inne systemy i nadpisuje mbr - w rezultacie tracisz menu wyboru systemu (grub, lilo ...). o jakich problemach słyszałeś ??

maciekr pisze:raczej powinno się wpierw instalować Linuksa a później windowsa bo słyszałem, że są problemy...
właśnie takich ]maciekr pisze:darkwater pisze:w rezultacie tracisz menu wyboru systemu (grub, lilo ...).
I dlatego powinno się instalować na odwrót, czyli najpierw windows, a potem linux, bo tak jak napisał darkwater, windows nadpisuje mbr bez pytania i tracisz lilo lub gruba (zależy co masz zainstalowane), a linux wykryje Ci windowsa i jeszcze automatycznie doda go do menu wyboru gruba/lilo, którego zapisze w mbr, ale przedtem się jeszcze zapyta

wsadzasz płytke z win... i od razu sprawdza konfigurację? Jeśli tak zachowuje się Twoja płytka, to na następnym ekranie enter. Czy przy tym "jakby zwieszenu" po jakiejś minucie, system usiłuje wystartować normalnie niejako ignorując płytkę? Jeśli tak, to dowolny klawisz powinien pomóc, jeśli nie to podejrzyj sobie czy masz właściwy sprzęt dla właściwej płytki, a w razie czego bodajże na dyskietce stery. Trzecia możliwość - sprawdź jak Ci się zachowa jakakolwiek dystrybucja Live, w razie jej braku dowolna płytka linuxa odpalana w trybie rescue.
Co do kolejności instalacji też zwyklę wolę najpierw postawić linuxa, a potem windę, na dokładnie wyznaczone miejsce, a problem z mbr rozwiązuje właśnie przez tryb rescue z 1 płytki lub lilo na dyskietce - ot taki odpowiednik dyskietki systemowej z dosa (z grubem też się da ale jakoś nie miałem okazji testować) a dyskietka z lilo zawsze postawiła, jeśli partycje były na swoich miejscach
//edit
Kolejny archeolog ;P
Kaka'
Co do kolejności instalacji też zwyklę wolę najpierw postawić linuxa, a potem windę, na dokładnie wyznaczone miejsce, a problem z mbr rozwiązuje właśnie przez tryb rescue z 1 płytki lub lilo na dyskietce - ot taki odpowiednik dyskietki systemowej z dosa (z grubem też się da ale jakoś nie miałem okazji testować) a dyskietka z lilo zawsze postawiła, jeśli partycje były na swoich miejscach
//edit
Kolejny archeolog ;P
Kaka'
Oj są, bo Windows nie uważa innych systemów... (ma je w poważaniu ;-)). Najmniejszy z nich (znaczy z problemów) to rekonfiguracja GRUB'a...maciekr pisze:A tak w ogóle to forum o Linuksie a dział instalacja dla Linuksa a nie windowsa. I jeszcze jedno, raczej powinno się wpierw instalować Linuksa a później windowsa bo słyszałem, że są problemy...
ja też tak zawsze instaluje. ale zdarza się sytuacja kiedy grub sie popsuje.mlyczek pisze:I dlatego powinno się instalować na odwrót, czyli najpierw windows, a potem linux, bo tak jak napisał darkwater, windows nadpisuje mbr bez pytania i tracisz lilo lub gruba (zależy co masz zainstalowane), a linux wykryje Ci windowsa i jeszcze automatycznie doda go do menu wyboru gruba/lilo, którego zapisze w mbr, ale przedtem się jeszcze zapyta![]()
wystarczy utuchomić cd debiana w trybie rescue i tam jest możliwośc naprawy automatycznej gruba