Brak internetu przez ruter

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Awatar użytkownika
shyte
Beginner

Brak internetu przez ruter

Post autor: shyte »

Mam w domu dwa komputery które są podłączone do internetu przez ruter, a raczej były, bo ostatnio mój usługodawca internetu musiał na 100% zablokować możliwość dostępu do internetu z mojego łącza przez ruter.
Bo połączenie przez ruter nie działa, brak po prostu internetu, a przez 5 lat było dobrze.
W umowie internetu ponoć jest tak napisane nie wiem bo matka mówiła, że jak się chce korzystać z internetu na dwóch komputerach to trzeba płacić podwójnie i pewnie w końcu się zorientowali jakoś.

Czy da się jakoś to ominąć?
bartek
Beginner

Post autor: bartek »

Prawdopodobnie blokują ruch za pomocą ttl - każdy pakiet przechodzący przez router zmiejsza ttl o 1. Jeśli masz taką możliwość spróbuj zwiększyć ttl na routerze o 1.
Pacek
Beginner

Post autor: Pacek »

Aby sprawdzić, czy to jest faktycznie problem z TTL'em to:
1. Zaloguj się na router i jeżeli masz w funkcjach diagnostycznych routera opcję ping (często też nazywane jako test connection itp.) to zobacz czy da się wykonać ping'a do np. http://www.onet.pl
2. Odepnij router i podłącz bezpośrednio do komputera, zrestartuj modem kablowy (jeżeli takowy jest) i zobacz czy Internet chodzi
3. Podaj może informacje co to za router i co to za dostawca Internetu to wtedy można się bardziej pochylić nad tym tematem.
ODPOWIEDZ